Børn skal da puttes i kasser, – eller skal de?

Børn skal da puttes i kasser,
– eller skal de?

I medierne har man i en længere periode kunne se en tiltagende bekyBørn skal da puttes i kasser1mring: Er det nu er godt at vi ”kommer børn i kasser” ved i stigende grad at tale om diagnoser og begreber? Den ene bekymrede kronik afløser den anden.

Jeg tror det er en sund skepsis og mange af os har den.  Vi stritter lidt når nogle vil putte nogen eller noget i kasser, for det ensretter og det bryder vi os ikke om.
Det skærer kanterne af så alle kan passe i den ene eller den anden kasse. Og hvem ved sine fulde fem vil have skåret sine kanter af? Nej, vel. Det er da sund logik. Og ingen skal skære kanterne af vores børn!

Min egen bekymring

Hvorvidt det er ok at begynde at ”bokse” børn som særligt sensitive, er naturligvis noget jeg brugte en del krudt på at overveje, da jeg for, hvad der føles som vældig længe siden, startede min blog op. Var jeg med til at gøre ”ondt værre”. Ville jeg gøre situationen endnu sværere for nogle særligt sensitive børn, selvom min intention var/er det modsatte? Jeg var virkelig i tvivl.

Efter sparring i mit netværk kom jeg frem til, at jeg under ingen omstændigheder kunne lade være med at i tale sætte de udfordringer, jeg så opstå omkring nogle særligt sensitive børn. Så jeg gjorde det. Jeg begyndte at skrive om det. Og det er jeg virkelig glad for i dag.

Derfor kan det være en god ting

For jeg har set hvor vigtigt det er for forældre at finde ud af hvad der foregår i deres barn. Ikke bare forældre til Børn skal da puttes i kasser 3meget følsomme børn, men generelt hvordan forældre til børn der er anderledes end gennemsnittet, har brug for at finde ud af hvad det handler om. Og det er der naturligvis en god grund til. Når forældre er på denne ”efterforskning”, så er det i langt de fleste tilfælde fordi de af hele deres hjerte gerne vil hjælpe deres børn.  Men når man ikke ved hvad der sker i barnet, – hvad det handler om, – så er det bare rigtig svært at hjælpe.
Og her har jeg gjort mig en meget vigtig erfaring. Efterhånden som jeg havde sessioner med flere og flere forældre, blev jeg klar over den ret fantastiske proces der ofte bliver sat i gang gennem sessionerne. Der sker nemlig det samme igen og igen.  Vi har brug for kassen, men….

Barnet skal op af kassen igen

Når forældrene finder ud af hvad det handler om og får en forståelse af hvad det kan betyde når man er mere følsom end gennemsnittet, og når der får redskaber til hverdagen , ser meget nemlig helt anderledes ud. Jeg ser gang på gang efter mine sessioner, hvordan forældrene begynder at have en ro med barnets følsomhed og en tro på sig selv igen. Og de to ting gør meget ofte at kassen til barnet på et tidspunkt går hen og bliver overflødig.
Barnet bliver så at sige trukket op af kassen igen, for nu ved mor og far hvad det handler om og de ved i langt de fleste tilfælde, hvordan de kan hjælpe deres barn bedst muligt.
Og netop derfor kan kassen, i dette tilfælde ”meget følsom” være en hjælp. Fordi den hjælper familien til at få den nødvendige hjælp og rigtig tit er det faktisk ikke så meget hjælp der skal til.

Ikke en sutteklud

”Det er vigtigt at være mere følsom end gennemsnittet ikke bliver en sutteklud”. Det har du måske hørt før? Og det er da også rigtig. Men lad os lige slå koldt vand i blodet. Jeg har stadig til gode at have de forældre der bruger særligt sensitiv som en sutteklud i min “butik”. Jeg ser det simpelthen ikke.
Det sker helt sikkert, men jeg tror ikke det er den generelle tendens. Og de gange hvor det sker, er jeg ret sikker på det handler om forældre der har brug for hjælp, forståelse eller redskaber til andre dele af deres liv.

Et godt råd: ”Spar på informationen”

Et råd jeg gerne vil give videre til forældre i forbindelse med brug af boksen ”særligt sensitiv/meget følsom” er ”Spar på informationen”.
Vid hvornår du skal dele det med andre og hvornår du ikke skal. Nogle gange er det rigtig vigtigt at få givet en besked omkring barnets personlighedstræk videre og andre gange er bare knapt så relevant.
Det kan være en god ide at øve sig i at se forskellen på de to situationer.

Egne erfaringer og kursus

Børn skal da puttes i kasser 2
Jeg har selv lavet en god portion fodfejl på den konto og taler derfor af erfaring. Det er en af de mange ting jeg kommer omring i mit online grundkursus ”Slip tvivlen om bliv mere sikker som forædler” som er for forældre til meget følsomme børn. Mit fokus på kurset er netop at hjælpe forældre med at undersøge om, og evt. hvordan deres barn passer i kassen ”særligt sensitiv”. Og så hjælper jeg med forståelse, redskaber og planer til hverdagen, så vi kan få den kære kasse smidt ud igen.

Lyder det interessant for dig, din arbejdsplads eller nogen du kender? Så kan du læse mere om kurset her.

Jeg håber dette indlæg var til inspiration.
Kærligst
Lotte

Om Lotte Skøt Petersen

Lotte er stifter af Sensitiv-Familie.dk og rådgiver og inspirerer forældre til særligt sensitive børn med løsninger til hverdagen. Løsninger tilpasset det enkelte barn, den enkelte familie og netop deres udfordringer.
Dette indlæg blev udgivet i Blog, Det særligt sensitive barn og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *