Er dit barn anderledes
end naboens barn?

Kender du det?Særlig sensitiv barn er dit barn anderledes end naboens
Dit barn er bare ikke ligesom naboens barn eller din søsters barn.
Måske synes du, at det at være forælder kan være forholdsvis hårdt i perioder.
Det kan være at du undrer dig over, at det der med forældreskab tilsyneladende er meget lettere for “alle de andre”.
Måske er du i tvivl om, hvorfor dit barn reagerer, som det gør.  Og om du griber dit barn an på den bedste måde. Om du støtter dit barn eller om du, helt mod dine hensigter, faktisk gør noget “galt”.

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af disse ting, så lad mig skynde mig at sige,
at du ikke er alene og at jeg skal gøre mit bedste for at dele min viden om særlig sensitivitet med dig her på siden.

Oplever du:
– At dit/jeres barn er anderledes end andre børn?
– At hverdagen, nogen gange, indebærer uforholdsmæssig mange udfordringer?
– At jeres daglige familieudfordringer ikke er de samme som dem naboen har?
– At dit/jeres barn fx. er meget følsomt, tænksomt, tilbageholdende, filosofisk eller temperamentsfuldt?
– At dit barn ikke bliver forstået (du kan snart skrive dig op til nyhedsbrevet og se min gratis video på 20 minutter om præcis dette emne)
– At andre synes du er for pylret overfor dine børn og/eller burde sætte flere grænser – Bekymrer du dig for dit barns fremtid?

Det kan være at dit barn er blandt de 15-20 % af befolkningen, som er særligt sensitive.

 

Særlig sensitiv: Er det vigtigt, at vide om mit barn er “det”?Særlig sensitiv barn er det vigtigt at vide om mit barn er sensitivt

“Særligt sensitiv” opfattes af mange som lidt af et modefænomen.
For mange mennesker virker det, forståeligt nok, som om der “lige pludselig” er en masse særligt sensitive.

Mange har hørt om særlig sensitivitet, men er stadig lidt usikre på hvad det betyder, – og om det er vigtigt.

Og ja, det er vigtigt. Ikke fordi du skal stå og råbe ud over nabolaget, at dit barn måske er særlig sensitivt. Men fordi den viden du kan tilegne dig om særlig sensitivitet, kan gøre en kæmpe forskel for dit barns hverdag og trivsel.

Særlig sensitivitet er et genetisk bestemt personlighedstræk. Der findes også præmatur sensitivitet, som skyldes for tidlig fødsel.

Når man begynder at lære det særligt sensitiv træk at kende, bliver det ofte mere og mere tydeligt, at forholdsvis små ændringer kan gøre en meget stor forskel for det særligt sensitive barns trivsel. Og netop derfor er det så vigtigt at vide, om netop dit barn er særlig sensitiv.

 

Særlig sensitiv: Test dit barn

Måske er dit barn særlig sensitivt, – måske ikke. Uanset hvad resultatet af testen bliver, kan det være hensigtsmæssigt at komme tættere på årsagen eller årsagerne til de udfordringer du og I måske oplever i hverdagen.

Sådan fungerer testen:
Læs spørgsmålene igennem. Besvar hvert spørgsmål så godt som muligt. Svar “Rigtigt”, hvis det passer på dit barn eller i nogen grad passer for dit barn eller har passet på dit barn i et længere tidsrum før i tiden. Svar “forkert”, hvis det ikke gælder for dit barn, eller aldrig har gjort det. Skriv ned hvor mange “Rigtigt” og “Forkert” du ender med.
Testen er afledt af Elaine Arons bog “Særligt sensitive børn” som er udgivet ved Borgens forlag.

 

Testen

Mit barn….
1. Bliver let forskrækket.
2. Bliver generet af tøj og mærker der kradser, strømper og syninger der genere huden
3. Kan ikke lide at blive overrasket eller forskrækket
4. Bliver meget ked af skældud og fungerer bedst med mild irettesættelse
5. Ved tilsyneladende hvad andre tænker
6. bruger store ord for sin alder
7. Reagerer stærkt på lugte
8. Har en intelligent sans for humor
9. Virker meget intuitiv
10. Har svært ved at falde til ro ved sovetid efter en dag med mange indtryk
11. Har det ikke godt når der sker store forandringer
12. Bliver meget påvirket af fx sand i skoene eller vådt tøj og vil typisk have tøjet af hurtigst muligt.
13. Kan finde på usandsynlig mange ting at spørge om

14. Er perfektionistisk
15. Ved hvordan andre har det
16. Fungerer bedst med rolige og forudsigelige lege
17. Tænker meget over tingene og stiller meget dybe, reelle og gennemtænkte spørgsmål. 18. Har en lav smertetærskel
19. Reagere forholdsvis meget påhøje lyde
20. Husker som en elefant”. Lægger fx mærke til selv meget små ændringer
21. Er meget velovervejet. Kaster sig ikke bare ud i nye ting.
22. Fungerer ikke godt med konkurrence, at blive kigget over skulderen eller arbejde under pres
23. Har meget store og dybe følelser.

 

Dit resultat:

Hvis du har 13 eller flere “rigtig”- svar, er dit barn formentlig særligt sensitivt. Samtidig er det dog vigtigt at huske, at der her er tale om en generaliseret test og ikke en individuel resultat af test sensitiv barnvurdering.

Hvis kun et eller to af spørgsmålene gælder for dit barn, men gælder i ekstremt høj grad, så vil dit barn med rimelig sandsynlighed også kunne være særligt sensitivt”.

Man skal være opmærksom på, at sensitive børn, som alle andre børn, har en personlighed og den kan sagtens ”råbe højere” end sensitiviteten ved nogle træk og det kan snyde lidt i en test som denne.

En anden ting er, at nogle særligt sensitive træk, som måske ikke er så tydelige på et alderstrin, kan godt være det, på et andet alderstrin.

Resultatet af en test som denne vil, i høj grad, også være afhængig af, hvorvidt barnet generelt bliver overstimuleret eller ej i sin hverdag. Men selv med disse forbehold, vil testen være en god rettesnor, for dig som forælder, i forhold til hvorvidt dit barn er særlig sensitivt eller ej.

 

Hvad så nu?

Nu hvor du har taget testen, har du sikkert en fornemmelse af om dit barn er særlig sensitivt. Hvis det er tilfældet, – at dit barn sandsynligvis er særlig sensitivt, – så giv dig selv tid til at fordøje resultatet. Mange forældre har brug for at vænne sig til tanken, men vil samtidig også gerne vide, hvor de kan finde mere viden (og det kommer jeg også til, – det lover jeg).
Men lad mig lige få dette med, – for det er vigtigt.
Hvis testen giver et resultat, der får dig til at formode at – ja, dit barn er særlig sensitivt, så er du muligvis lidt lettet. Eller meget lettet, – måske. Det kan være noget af en Aha oplevelse som forælder. Det kan være en stor lettelse endelig at få sat nogle ord på dit barns “anderledeshed”, – at kunne forstå hvad det i virkeligheden handler om.

Det er helt naturligt hvis:
Du er

  • Lettet fordi du nu ved hvorfor dit barn nogle gange reagerer meget anderledes and andre børn gør
  • Lettet fordi du ikke har “gjort noget galt”
  • Lettet fordi du nu bedre kan forstå dit barn og dets reaktioner
  • Lettet fordi rigtig mange ting, oplevelser og situationer lige pludselig giver mening
  • Lettet fordi du nu har noget at forholde dig til.
    Noget der kan hjælpe dig med at forstå dit barn og støtte dit barn.
    Noget der kan hjælpe i forhold til helt konkrete redskaber i hverdagen.
    Og forhåbentlig ikke bare til en hverdag der fungerer, men en hverdag der fungerer godt, -rigtig godt.
    Jeg ved ikke om du kan nikke genkendende til disse tanker. Men det er bare vigtigt for mig at sige, at det er tanker som rigtig mange forældre har.
    Så hvis det også er nogle af de tanker du gør dig, så er du ikke alene.

Jeg håber at denne test hjælper dig i forhold til din tvivl.
Jeg håber du kan finde noget ro i forhold til det resultat testen har givet, uanset hvad resulatet er.
Jeg håber at du er ved godt mod, – og jeg vil gøre mit til, på denne side, at dele min viden om særlig sensitivitet, – så du kan få information og redskaber til hverdagen.

særlig sensitiv barn test til trivsel

 

Nogle helt konkrete forslag til dig fra mig

Min anbefaling til dig er:

1) Udforsk og søg viden

Måske har du lyst til at vide mere. Jeg vil foreslå, at du, i et tempo der passer dig, begynder at blive klogere på personlighedstrækket “særligt sensitiv”. Der er mange måder du kan gøre det på. Du kan evt. starte på linksiden hvor jeg linker til en masse brugbar viden, alt fra artikler, foreninger over spændende nyhedsbreve osv. Hvis har lyst kan du også læse nogle af mine mange blogindlæg. På biblioteket kan du, helt sikkert, også finde en masse viden . Vær dog opmærksom på, at du måske skal reserverer de titler du er interesseret i, – da der på nogle biblioteker er venteliste på bøger om særlig sensitivitet. Der er masser af muligheder for at få mere viden om det at være særligt sensitiv. Vælg det der passer til dig og gør det i dit tempo. Det skal ikke være noget der stresser dig, men noget der giver dig ro.

 

2) Læs “biblen” og bliv klogere på netop dit barns sensitivitet

Læs om særlig sensitivitet, fx. “biblen” om særlig sensitive børn, nemlig den danske særlig sensitiv barn bog Elaine Aronoversættelse af den amerikanske psykolog?) Elaine Arons bog” Særligt sensitive børn – hvordan vi hjælper vores børn med at trives, når verden overvælder dem”. I den kan du finde rigtig meget god og brugbar viden. Jeg kan i høj grad anbefale denne bog. Bogen er en “basse” på 370 sider. Men den har mange under-overskifter, så du kan godt kigge efter det  du synes er relevant i forhold til netop dit eget barn. Når du læser bogen kan du samtidig blive endnu klogere på hvordan dit barns sensitivitet kommer til udtryk og hvad du kan gøre for at støtte netop dit barn bedst.

 

3) Tal med andre der forstår dine og dit barns udfordringer

Der kan være rigtigt svært, når man ikke føler at andre forstår ens barn og de udfordringer sensitiviteten nogle gange kan give. Jeg anbefaler at du prøver at finde andre, der enten står med udfordringer lig dine eller kender til dem og forstår dem. For det giver rigtig meget at blive forstået og mødt. Det giver en ro. Der er mange grupper på facebook, hvor du kan møde andre der har nogle af de samme oplevelser og udfordringer som dig. (se under links). Det kan også være du er mere til “live” – arrangementer. Så kan du evt. checke om der er nogle kaffemøder, foredrag eller lignende i din by. Se fx hsp – foreningen under links.

 

4) Gør hverdagen mere “sensitiv-venlig”

Begynd at foretage (små) ændringer i hverdagen. Gør hverdagen mere “sensitiv-venlig” ud fra den nye viden du tilegner dig og se om de små ændringer gør en forskel for dit barn og din familie. Du har måske noteret dig, at jeg flere gange bruger ordet “udfordringer”. Det gør jeg ikke fordi det at have et særligt sensitivt barn, bare er en lang udfordring. Slet ikke. For mit vedkommende er det at have et særligt sensitivt barn, (også) noget af de mest fantastiske, der nogen siden er sket mig. Men faktum er bare, at det tit er,  når der opstår udfordringer, at man fx som forælder bliver opmærskom på, at der måske er tale om særlig sensitivtet. Og så kan man have behov for at prøve en test som denne.  Og det er derfor,  jeg har valgt at skrive om udfordringer netop i forbindelse med denne test.

 

Her kan du læse mere:

Herunder vil jeg slutte af med nogle konkrete links der kan guide dig videre. Håber du kan få glæde af hjemmesiden.

Kærlig hilsen
Lotte

Særligt sensitive ekspert Lotte Skøt Petersen

Har du et spørgsmål som du ikke har fået besvaret her på siden, er du altid velkommen til at skrive mig på info@sensitiv-familie.dk

 

Få mine 3 gratis inspirationsvidoer til hverdagen - klik her
Luk
">">
.

Pin It on Pinterest

Ved at anvende dette site, accepterer du brugen af cookies - Læs mere om cookies OK

Information om cookies

Hvad er en cookie?

Hvad er en cookie?

En cookie er en lille datafil websites gemmer på din computer, for at de kan genkende computeren næste gang du besøger websitet. En cookie er passiv fil og kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer.

Cookies benyttes ikke til at lagre personlig data. I tilfælde hvor systemet har behov for at lagre personlig data, bliver det lagret på serveren, og kan derfor ikke tilgås af andre websider.

Fravalg af cookies

Hvis du ikke ønkser, at websites skal kunne benytte cookies, kan du bede din browser om at blokere for dem. Hvis du beder din browser blokere for cookies, vil du ikke blive registreret når du besøger denne eller andre websites. Du skal dog være opmærksom på, at mange funktioner på et website er afhængige af cookies. Blokerer du dem kan du derfor risikere, at websites holder op med at fungere efter hensigten.

Spørgsmål

Har du spørgsmål omkring sitets brug af cookies, er du velkommen til at tage kontakt med sitets ejer. Kontaktinformationer finder du på websitet.

Hvilke cookies bruges på dette site?

Funktioner på sitet

For at visse dele og funktioner på sitet kan fungere, benyttes cookies - f.eks. til at gemme indstillinger, valg eller lignende.

Statistik

For at vide hvor mange der besøger siden og for at kunne forbedre brugeroplevelsen, benyttes cookies for at følge besøgendes adfærd. Al data indsamles anonymt af 3. part.

Fravælg cookies

Fravælg cookies

Hvordan du fravælger cookies afhænger af, hvilken browser du benytter. Her finder du fremgangsmåden til de mest almindelige browsere: