Hvilke fritidsinteresser er gode for dit særligt sensitive barn?

Hvis du er forælder til et særligt sensitivt barn, har du måske oplevet at fritidsinteresser i særlig grad, ikke nødvendigvis kun er Fritidsinteresser sensitive børnforbundet med fornøjelser, når det handler om særligt sensitive børn.
Det kan være I har prøvet forskellige muligheder af, men ikke haft succes med noget endnu. Det kan være I pt. “holder fast” i en aktivitet med moderat succes. Det kan også være I er nogle af dem, der faktisk har fundet præcis den eller de rigtige fritidsaktiviteter til jeres barn.

Her deler jeg noget af min viden om sensitive børn og fritidsaktiviteter med dig. Jeg håber det kan være til inspiration.

Er nogle fritidsaktiviteter bedre end andet?

Kan man overhovedet sige noget om det? Både, – og. Det vil være forkert af mig at skrive at nogle fritidsaktiviteter er mere “rigtige” end andre for særligt sensitive børn. Men jeg kan ikke komme udenom, at der mange gange er nogle fællestræk i forhold til hvilke fritidsaktiviteter særligt sensitive børn holder af.
Der ud over er det naturligvis vigtigt at huske, at særligt sensitive børn er ekstra modtagelige overfor indtryk sammenlignet med knapt så sensitive børn. Det er vigtigt også at have i mente, når der vælges en fritidsaktivitet.

Hvorfor græder du?

“Holder af?” tænker du måske. “Vores barn holder slet ikke af nogen fritidsaktivitet. Hvad taler hun om?!”
Og, ja. Sådan kan det netop godt opleves.
Måske har du gang på gang haft dit barn med til gymnastik, dans eller fodbold, – og det går bare ikke som du havde forestillet dig! Stort udråbstegn.

Måske virker det som om netop dit barn flygter fra bolden i stedet for at gribe den. EllFritidsinteresser sensitive børner dit barn bruger måske meget af tiden på at stå skjult bag dig. Det kan også være at der stort set altid er gråd efter 20 minutter eller måske når dit barn, mange gange, slet ikke at være med.

Sådan kan det godt være, – og det kan der naturligvis være forskellige grunde til. Sensitive børn er forskellige ligesom alle andre børn og derfor er det også forskellige ting der trigger barnet.
Hvis du oplever ovenstående og har tænkt på hvad der “er galt” med dit barn. – Hvorfor dit barn er “anderledes”, så kan det måske skyldes at dit barn er særlig sensitivt. Er det tilfældet, vil jeg anbefale at du læser om mit nye onlinekursus Hverdagen med et særligt sensitivt barn – Sådan slipper du tvivlen og bliver mere sikker som forælder”. Kurset er nemlig målrettet til forældre for hvem den særlige sensitivitet er noget helt nyt.

 

Værd at huske, når I vælger fritidsaktivitet(er):

Jeg har efterhånden, en del gange, siddet med forældre som ønsker sparring i forhold til fritidsaktiviteter.
Et par af de ting jeg synes det er vigtigt at være opmærksom på, er:

 • Hvad har barnet lyst til? Hvor ligger barnets interesse?
 • Hvis der umiddelbart ingen interesse er endnu, så husk at det er dit barn der skal gå til noget, – ikke dig.
 • Overvej hvilke fritidsaktiviteter der vil passe til dit barns gemyt (igen, ikke dit)
 • Har barnet ledige ressourcer til en fritidsaktivitet?
 • Vil det være en ulempe eller en fordel, for dit barn, at gå til noget?

Værre er det heller ikke!

Det kan komme til at lyde som om særligt sensitive børn ikke kan blive glade for fritidsinteresser. Det er langt fra tilfældet. Det kan de absolut. Rigtig glade. Og det ved mange af jer også allerede. Både fra jer selv og jeres børn.
Men nogle gange kan det bare kræve noget særligt af dig som forælder, at finde ud af hvad der passer netop dit barn, i hvilken form og hvornår. Og det kan lyde enkelt, – men det er det ikke nødvendigvis. Og netop derfor skriver jeg dette indlæg.

En ting det også kan være nyttigt
at minde sig selv om, som forælder er, Fritidsinteresser sensitive børn
– at bare fordi barnet ikke fungere med at gå til gymnastik som fx. 4 årig er “alt håb ikke ude”. Meget kan være anderledes når barnet er 7 år og det kan også være at fx. gymnastik bare ikke er det rigtige, – selvom mor var en ferm springgymnast gennem mange år og havde stor glæde af det.

Elementer som særligt sensitive ofte lægger vægt på

Som forælder kan man godt være i vildrede, når der skal findes potentielle fritidsaktiviteter. Der er, som før nævnt, rigtig mange ting der kan komme i spil, når valget skal træffes. Nogle ting er mere relevante end andre.
Man kan, hvis man generaliserer, – og det gør jeg her, – se nogle fællestræk i forhold til de fritidsaktiviteter særligt sensitive foretrækker. Særligt sensitive børn er lige så forskellige som alle andre børn og derfor vil det også være forskelligt hvad der er vigtigt fra barn til barn. Listen herunder er derfor kun ment til inspiration, hvis du har oplevet fritidsaktiviteter som en udfordring for dit barn.

Kig evt. listen igennem og se om et eller flere af punkterne er relevante for netop jeres barn. Husk at jeg generaliserer. Brug ikke listen som rettesnor, men kun til inspiration, – og brug den kun hvis I har behov for det. “If it aint broken, – dont fix it”.

Eksempler på Sensitive præferencer:

Fritidsaktiviteter der:

 • Foregår ude i naturen
 • Indebærer at barnet omgås dyr
 • Ikke involverer konkurrence med andre
 • Har fokus primært på konkurrence med barnet selv (at være bedre end sin egen bedste tid, eksempelvis)
 • Er individuelle / ikke involverer hold eller grupper
 • Indebærer disciplin og struktur
 • Har minimal fokus på den enkelte (Står badmintontræneren fx tæt på og kigger barnet lige ind i nakken, eller går træneren rundt og iagttager, – typisk på afstand?)
 • Har behagelige rammer: Sted hvor barnet føler sig velkommen, ingen stærke eller ubehagelige lugte eller lys, tilpas temperatur
 • Involverer en god lærer/instruktør der ser barnets forcer og/eller forstår barnets forhindringer
 • Er præget af en god stemning, – der er rart at være
 • Har fokus på en god tone og rummelighed
 • Kræver god koncentrationsevne
 • Betyder minimal fysisk kontakt med andre
 • Betyder minimal forekomst af overraskelser – for nogle kan det være at programmet eller underviseren skifter sig fra gang til gang. For andre kan det fx. være boldspil, da bolde kan virke ret uforudsigelige.
 • Indebærer at man kan komme til skade eller at noget som gør ondt. “Vilde” aktiviteter.
 • Ikke indebærer pres på det enkelte barn

I bund og grund har barnet brug for
aktiviteter der helt grundlæggende tillader at barnet kan få lov at være sig selv, præcis som det er.

Hvordan er dit barn? Og hvor kan dit barn være “sig selv?”

Du vil sandsynligvis finde at dit svar også i høj grad kan være instruktørafhængigt.

Eksempler på “gode” fritidsaktiviteter

Nogle af de fritidsaktiviteter der går igen,Fritidsinteresser sensitive børn
når jeg hører om de særligt sensitive børn
succeser, får du her (i ikke prioriteret rækkefølge).

1) Spejder
2) Ridning
3) Aktiviteter med dyr
4) Løb
5) Dans
6) Sejlads
7) Svømning
8) Skydning (fx. riffel eller bue)
9) Klatre/rapelle
10) Orienteringsløb
11) Skak
12) Taekwondo
13) Badminton
14) Gymnastik
15) Go kart
16) Teater

Lad dig endelig ikke låse fast af denne liste.
Og del gerne jeres erfaringer i kommentarfeltet.

Man kan sagtens opleve at ens særligt sensitive barn foretrækker noget helt andet end de ting der er angivet her. Måske er netop dit barn helt vild med håndbold, hvor der virkelig bliver gået til den. Og så er det jo bare fint.
Men skulle du være i den situation at du har brug for inspiration, så kan du selvfølgelig bruge listen til det, – hvis du har lyst.

Skal vi starte barnet op nu?

Vælg kun fritidsinteresser “til”, når du vurderer at det vil være et godt tidspunkt for dit barn.
For nogle børn vil det periodevis være svært at finde ressourcerne til en fritidsaktiviteter, for andre vil det være en fantastisk måde at få “luft” fra fx. skolen på. Det vil være en individuel vurdering.

Hvad er det reelt dit barn har brug for lige nu?

Håber det kunne bruges.

Lotte

Sensitiv-familie.dk

Om Lotte Skøt Petersen

Lotte er stifter af Sensitiv-Familie.dk og rådgiver og inspirerer forældre til særligt sensitive børn med løsninger til hverdagen. Løsninger tilpasset det enkelte barn, den enkelte familie og netop deres udfordringer.
Dette indlæg blev udgivet i Blog, Den særligt sensitive forælder, Det særligt sensitive barn, Tips og tricks og tagget , , . Bogmærk permalinket.

10 kommentarer til Hvilke fritidsinteresser er gode for dit særligt sensitive barn?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *