Bog om hjælp til børn og unge med en spiseforstyrrelse

Anmeldelse af bogen “Spisning og sensitivitet”

Hvorfor er den her bog spisning-og-sensitivitet-hjaelp-til-boern-og-ungeså interessant?

Jeg har netop læst bogen ”Sensitivitet og spisning” af psykolog Athina Delskov.
Da jeg gik i gang med bogen, vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle vente mig. Jeg var ikke rigtig blevet fanget af bogens omslag og jeg skulle lige tage tilløb til at komme i gang med den. Men jeg må være ærlig og sige, at den her bog er overset. Det er synd, fordi den så fint beskriver de forskellige former for spiseforstyrrelser og selve spiseforstyrrelsen væsen, – og også fordi den sætter spiseforstyrrelser i relation til sensitivitet.

Bogen giver et meget vigtigt indblik i og en forståelse for den spiseforstyrredes situation og behov for hjælp og også for familiens situation. Jeg mener, at bogen vil kunne være en hjælp for en bred gruppe af mennesker.

Bogens opbygning

Bogen er hele vejen igennem illustreret med eksempler fra klienter og deres familier i terapien. Eksemplerne er i høj grad med til at understøtte forståelsen for, hvad det er for en kamp den spiseforstyrrende oplever, hvad familien, netværk og venner ”står med” og hvordan terapien kan forløbe i forskellige faser. Det er meget brugbart og giver en vigtig indsigt og forståelse for både fagfolk, familie og netværk.

Bogens opbygning:

  • Introduktion til spiseforstyrrelsen
  • Helbredelsesprocessen
  • Rådgivning
  • Forebyggelse
  • Sansemotoriske spiseproblemer hos børn fra 0-15 år (Af ergoterapeut Ulla Lebahn).

Bogen er skrevet af psykolog Athina Delskov som i mere end 10 år har arbejdet bl.a. med spiseforstyrrelser og selvskade. Bogen er blevet til i et samarbejde med Abegg & Bro, – Center for spiseforstyrrelser og livskompetence. 

Er der sammenhæng mellem sensitivitet og spiseforstyrrelser?

Jeg finder det interessant, men samtidig også tankevækkende, at det sensitive personlighedstræk ser ud til at være en disponerende faktor i forhold til spiseforstyrrelser. Samtidig giver det god mening, da det som sensitiv kan kræve noget særligt at være i livet, pga. en øget modtagelighed overfor både ydre og indre stimuli. Spiseforstyrrelsen kan være en måde at opnå kontrol over livet, som ellers kan synes alt for ukontrollerbart.

 

Hvis sensitivitet reelt er en disponerende faktor i forbindelse med spiseforstyrrelser, er vigtigheden af at se disse to ting i relation til hinanden større end vi måske forestiller os.

At forfatteren netop har en opmærksomhed på sensitivitet i relation til spiseforstyrrelser gør for mig bogen særlig interessant. For hvis sensitivitet reelt er en disponerende faktor i forbindelse med spiseforstyrrelser, er vigtigheden af at se disse to ting i relation til hinanden større end mange måske forestiller sig. Og forfatteren gør i bogen opmærksom på den tydelige sammenhæng hun og hendes samarbejdspartnere har set gennem mange års arbejde med mennesker med en spiseforstyrrelse. Bogen er derfor også særlig vigtig, at få ud blandt især fagfolk, da viden og dermed forståelse i høj grad kan forbygge og gøre en stor forskel.

Forfatterens forståelse for sensitivitet bidrager for mig med noget særligt. Nemlig beskrivelserne af de udfordringer følsomhed, også kan afstedkomme. For mig var det spændende både faglig og personligt at læse. Jeg forestiller mig, at mange sensitive voksne vil kunne genkende egne udfordringer i forhold til at være i livet som meget sensitiv, – og måske også i relation til deres forhold til mad.

Hvem kan bruge bogen?

Bogen giver et sjældent godt indblik i den spiseforstyrredes verden og hvordan vi bedst mulig hjælper. Bogen er pga. forfatternes faglige baggrund relevant for en bred målgruppe.

Dels er den oplagt for:

  • Forældre
  • Netværk
  • Venner
  • Familie til den spiseforstyrrede.

Dels er den i ligeså høj grad relevant for fagfolk uden specialviden i spiseforstyrrelser

  • Læger
  • Psykologer
  • Terapeuter
  • Sundhedsplejersker
  • Lærere
  • Pædagoger
  • Idrætsledere
  • Ergo- og fysioterapeuter

Kan man læse bogen på forkant og undgå spiseforstyrrelsen?

I bogens indledning fortælles der om en far til en pige med anoreksi. Han siger, at bogen i virkeligheden burde læses, før spiseforstyrrelse er en realitet, fordi sygdommen så i nogle tilfælde kunne undgås. Det er jeg til dels enig i.

Når jeg skriver “til dels” er det fordi jeg synes det er en faldgrube, hvis forældre til følsomme børn begynder at være nervøse, på forkant, for, om deres barn nu udvikler en spiseforstyrrelse. Vel at mærke alene på det grundlag, at barnet er meget følsomt. Sådan hænger det naturligvis ikke sammen. Sensitivitet er blot en ud af mange faktorer, der kan være en del af et større puslespil. Der er derfor ingen grund til, at forældre til meget følsomme børn, begynder at bekymrer sig om spiseforstyrrelser, hos deres barn. Her kan bogen i langt højre grad blot ses som en pointering af vigtigheden af, at de sensitive træk hos børn og unge bliver set og anerkendt helt på linje med alle de øvrige elementer børn og unges personlighed består af. Denne ”sethed” er netop nøglen, til at være i verden på en god måde med sin sensitivitet.

Dermed mener jeg ikke, at bogen ”kun” er relevant, hvis ens barn har fået konstateret en spiseforstyrrelse. Jeg tænker at både fagfolk, forældre, familiemedlemmer, venner og netværk kan have gavn af bogen.

Bogen beskriver bl.a. risikoadfærd hos børn og unge, – vigtig viden for både netværk, familie og fagpersoner. Viden som kan gøre en stor forskel for det barn eller det unge menneske, som har brug for hjælp.

Få den hjælp, der er rigtig for jer

Hvis du som forælder oplever reel bekymring for om dit barn er på vej ud i en spiseforstyrrelse, eller hvis du som forældre føler dig glemt i dit barns spiseforstyrrelse i forhold til den magtesløshed og smerte du måske står med, så er bogen her i særlig høj grad til dig. Og håber jeg, – en indgang til den rette hjælp for hele familien, hvis I ikke allerede modtager den.

Mit håb er også at forældre, der af den ene eller anden grund, kan være bange for at få taget hånd om barnets spiseforstyrrelse, med egne øje kan læse hvilken forskel behandling kan gøre og hvor vigtigt det er, at familien tager del, på den måde det er relevante i den enkelte familie.

Det afmystificeres i høj grad i bogen, hvordan behandlingen kan foregå og det tror jeg kan være hjælpsomt for mange forældre og familier.

Kender du en fagperson, en forælder eller andre i dit netværk, som kunne have glæde af denne bog, så del meget gerne anmeldelsen her med dem.

Tak for din hjælp.
Lotte
Stud. Familie- og psykoterapeut.

Du kan købe bogen her.
Forfatter Athina Delskov.
Abegg & Bro Center for Spiseforstyrrelser og Livskompetence

KONKURRENCE
Jeg trækker lod om et eksemplar af bogen. For at deltage i lodtrækningen skal du skrive bogens titlen i kommetartfeltet herunder.
Du kan også sende mig en mail på info@sensitiv-familie.dk med dit svar.
Jeg trækker vinderen mandag d. 19. juni efter kl. 12.
Vinderen får direkte besked.
Bogen sendes kun i Danmark.
Konkurrencen er afsluttet.
kh.Lotte

 

Om Lotte Skøt Petersen

Lotte er stifter af Sensitiv-Familie.dk og rådgiver og inspirerer forældre til særligt sensitive børn med løsninger til hverdagen. Løsninger tilpasset det enkelte barn, den enkelte familie og netop deres udfordringer.
Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

24 kommentarer til Bog om hjælp til børn og unge med en spiseforstyrrelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *