Er jeg en dårlig mor?

(Nedenstående spørgsmål er tilrettet efter aftale med Ditte).

Hej Lotte
Har du et godt råd? Nu er efteråsferien snart er jeg en dårlig mor
om hjørnet og jeg har vildt dårlig samvitighed.
Vi har 1 meget sensitiv pige på 5 år som går i en god børnehave. Hun er glad for den.
Jeg har kun krydset ferie af til 2 hverdage i næste uge for hverken min mand eller jeg orker den regning vi skal betale, hvis vi alle sammen holder en hel uges ferie.Hvis hun har fri hele ugen er det et sandt helvede, fordi hun har så svært ved forandringerne fra hverdag til ferie og retur.

Vi har prøvet det tidligere og det giver kun skrig og skrål og ikke den gode ferie vi har planer om. Så denne gang har vi  bestemt, at der kun er ferie i 2 dage plus weekenden. Det plejer at være lidt nok til at det hele ikke skrider.

Min mand holder ikke fri de andre dage men jeg gør og vil bruge tiden på at lave nogle ting hjemme, men hun er i børnehave.

Skal jeg have dårlig samvitighed over at vi ikke at holder ferie hele ugen med hende?
Vil rigtig gerne høre dit svar. Jeg føler mig ikke som jordens bedste mor lige nu.

Kh.
Ditte

Kære Ditte
Mange tak for din mail. Jeg kan sagtens forstå, at du kan få dårlig samvittighed. Jeg tror at rigtig mange der læser med, kan genkende præcis det du spørger ind til her. Det kan være rigtig svært at mærke om det nu er det rigtige, man gør som forælder. Og det er også rigtig let at få dårlig samvittighed, når noget andet end det gennemsnittet siger eller gør, føles som det rigtige.

En god mor kan være mange ting

Du skriver at du ikke føler dig som jordens bedste mor. Men en gang imellem er det noget andet der skal til, end det vi lige forestiller os, for at man er en god mor.
Når du føler, at en god mor holder fri hele ugen med sit barn, er det sandsynligvis fordi normen er, at “det gør gode forældre”-altså holder ferie med deres børn i hele ugen. Men det er bare ikke altid at normen giver mening for den enkelte,- for det særligt sensitive barn.
I har gjort jer nogle vigtige erfaringer omkring hvad der fungerer bedst for jer i forhold til at holde ferie sammen med jeres datter. Det vil i mine øjne være helt tosset at se bort fra den viden.

Særligt sensitive, faste rammer og skift

Når jeres datter reagerer som hun gør, så skyldes det givetvis det faktum at mange særligt sensitive børn fungerer rigtig god med faste rammer og kan have svært ved skift. Det kan for nogle børn betyde, at når ferien kommer er det en stor omvæltning som de reagerer relativt kraftigt på. Ferien er ofte ikke præget af så faste rammer som fx dagen i institutionen og det kan også forstærke reaktionerne. Det kan tage en del af glæden ved ferien for både barn og forældre.
Eksempler på reaktioner kan for eksempel være en øget tendens til gråd og” ked-af-det-hed”, øget irritation og vredesudbrud af meget varierende styrke.
Det samme reaktionsmønster kan så gentage sig derhjemme, når hverdagen vender tilbage og barnet oplever et stort skift igen.
Når barnet har en stærk reaktion på skift mellem for eksempel hverdag og ferie, som gør ferien meget lidt afslappende og hyggelig for alle parter, så mener jeg det er helt ok at man vælger en kort ferie.

Hvad er jeres datters behov?dårlig mor

Samtidig er det også vigtigt for mig at sige, at hvis  et barn er meget presset til hverdag og har mange reaktioner der, så kan ferie være meget tiltrængt,- selvom det måske betyder et svært skift.
Jeg tænker derfor det er vigtigt at I vurdere hvad jeres datter har mest brug for lige nu. Er det vigtigste en pause fra hverdagen eller at fastholde en rytme og en hverdag der fungerer. Og begge dele er i mine øjne helt ok. Det lyder umiddelbart som om sidstnævnte er mest relevant os jer. I kender jeres datter bedst og ved hvad der er rigtig for hende og jer.

Du ER en god mor!

I mine øjne er du en skøn mor, Ditte,- når du kan se at lige i den alder jeres datter er nu, der er en uges ferie bare ikke det rigtige, hverken for jeres datter eller jer.

Du og din familie ønskes en skøn ferie, Ditte

Kærlige tanker til dig og jer
Lotte

Om Lotte Skøt Petersen

Lotte er stifter af Sensitiv-Familie.dk og rådgiver og inspirerer forældre til særligt sensitive børn med løsninger til hverdagen. Løsninger tilpasset det enkelte barn, den enkelte familie og netop deres udfordringer.
Dette indlæg blev udgivet i Brevkasse og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *