8 tips til sensitiv (sommer-)ferie

 sensitiv ferie tipsSensitiv ferie

1) Afstem formål og forventninger

Hvad er vigtigst, når I tager på ferie? Er det vigtigst at alle er glade? Er der nogle ting, I bare SKAL se? Er hotellet vigtigst, omgivelserne, stemningen, facilliterne eller måske seværdighederne i området? Som forældre er det en god ide, at I bliver enige om formål og forventninger, inden I planlægger ferien. Prioriter hvad der skal være fokus på, i jeres ferie. Hvis jeres barn/børn er gamle nok, kan de eventuelt ud fra de rammer I har sat, efterfølgende få mulighed for medindflydelse, omkring hvad der er vigtigst for dem på ferien. Hvis I får afstemt jeres forventninger FØR ferien, er chancen for at alle oplever det som en god ferie, langt større.

 

2) Husk sensitiviteten (eventuelt også din egen), når der skal bestilles ferie

Det er let at lade sig rive med, når der bestilles ferie. Og som sensitiv forældre glemmer man også let sin egen sensitivitet og har måske mere fokus på det sensitive barn. Jeg mener det er lige så vigtigt, at man som sensitiv forælder sørger for, at give plads til sin egen sensitivitet, således at man er i balance og på den måde har flest mulig ressourcer til at nyde sin ferie som både forælder og eventuelt partner. Mange af os har nogle helt faste ideer om, hvad en “rigtig” ferie er. Men kan jeres sensitive familie få noget ud af den type ferie som du/ I har i tankerne? Måske kan det betale sig, at tænke lidt anderledes for at få det bedste ud af ferien, som familie. Hvad skal der for eksempel til, for at hele familien kan få noget ud af ferien? Kunne det betale sig at holde en anden type ferie end I plejer?

3) Late checkout

Hvis I skal bo på hotel og først skal sent af sted fra hotellet, kan det være en god ide at undersøge muligheden for “late checkout”, da det er standard de fleste steder, at man skal være ude kl. 12 fra værelserne. Vær opmærksom på at bestille “late check out” hjemmefra, hvis det er muligt og check på billetten at det er registreret. Ting der gør jeres rejseoplevelse mindre stressende (set med sensitive øjne) er værd at overveje. Nogle rejsearrangører har også hoteller, hvor der er mulighed for at checke bagagen ind på hotellet, således at man kan gå direkte til sikkerhedscheck i lufthaven. Absolut anbefalelsesværdigt.

4) Basis

Det her kan lyde virkelig basalt for rigtig mange. Men de er mit indtryk, at rigtig mange undervurderer betydningen af sikkerhed, søvn, vand og mad. For at vi alle sammen kan fungerer, er der nogle basis ting der skal være i orden. Vi skal føles os sikre og trygge, der hvor vi er. Hvis vores intuition fortæller os noget andet, mener jeg, det er vigtigt at lytte til den. Vi skal sørge for at få nok søvn. Vi er skabt til også at sove og søvn er essentiel for vores trivsel og mentale velvære. Ligesom søvn er vigtigt i forhold til at bearbejde indtryk og give kroppen hvile. Husk rigeligt med væske og medbring madpakker når nødvendigt.  Nogle særligt sensitive reagerer forholdvis meget på sult og tørst. Nogle særligt sensitive børn er også følsomme i forhold til sukkerindtag og det kan også kræve lidt ekstra madpakke-planlægning.

sensitiv ferie5) Det velkendte, forudsigelighed og rammerne

Det kan være vigtig for både det særligt sensitive barn og den særligt sensitive voksne, at have nogle  ting med hjemmefra som bringer en følelse af velkendthed og dermed tryghed. For banet er noget legetøj tit oplagt. For den voksne kan det være hvad som helst, der har en følelsesmæssig betydning af tryghed og “hjemme”, for eksempel en kalender, en ynglings dvd, en ting fra skrivebordet, en figur, et smykke eller et lille billede. For rigtig mange er det også en god ide at holde fast i nogle faste rammer. Mange af os, kan specielt på ferier, fristes til at slække lidt på sengetider og regler, men det giver, for nogle særligt sensitive børn, bagslag i form af følelsesmæssige udbrud. Det kan derfor være en god ide, at lave nogle faste ferie – sengetider, regler for fredagsslik osv. Alle familier er forskellige. Vælg det du ved fungerer bedst for jeres familie.
Forudsigelighed har ligesom på hjemmefronten, for nogle børn, også stor betydning og det er en god ide at tænke ind i jeres planlægning. Undgå for mange skift mellem sovesteder, spisesteder, badesteder osv. hvis det er noget der typisk skaber uro i den særligt sensitive del af jeres familie. Det kan for mange, eksempelvis være en stor lettelse at låne det samme sommerhus nogle år i træk, komme på den det samme hotel, eller den sammen campingplads, fordi det er velkendt.

6) Flyveturen/busturen/køreturen

Hvis jeres ferie indebærer længere transporttid, og det ikke er noget jeres barn/ børn er vandt til, kan det være en god ide, at være forberedt. Helt lavpraktisk er det bare godt at have lidt med til børnene på turen. Det kan være legetøj, bøger, spil, Ipad, lydbøger, musik osv. Skal man køre i bil kan det være en god ide, at pakke nogle velkendte udendørsspil, der kan tages frem, når der holdes pauser. Mange børn synes også det er sjovt, hvis madpakken er delt op i små pakker. Da rigtig mange børn oplever ubehag i ørerne pga. trykket under en flyvetur, er det tit en del gråd i sådan en flykabine. Det kan være en god ide at tage et par høreværn med, hvis I har et særlig sensitivt barn der reagere meget på lyd. Høreværnet skal ikke være for stramt, da det ikke skal fungerer som ørepropper og påvirke trykket på barnets øre, men blot dæmpe gråd og andre indtryk som principielt er unødvendige. Høreværn kan bruges hvad enten I kan se frem til bil,-bus eller flyvetur, da det simpelthen “bare” giver et tiltrængt frirum fra lyd-indtryk.

7) Pauser efter indtryk

Husk søvn, slap-af-tid til at bearbejde indtryk. Selve turen og ankomst til et måske ukendt sted, kan være en stor mundfuld for både barn og voksen, der er særligt sensitiv. Det er derfor en rigtig god ide, at være opmærksom på, når man kommer frem, at der kan være forskel på, hvor hurtig de forskellige familiemedlemmer skal ud og opdage omgivelser og faciliteter. Eventuelt kan den ikke sensitive del af familien tage ud undersøge mulighederne, imens de særligt sensitive kan få en pause eller bare udforsker et mindre område. Det er vigtigt ikke at planlægge en hel masse på ankomst/hjemkomst-dagen og dagen efter. Få en rolig start på ferien. Det er ofte en stor mundfuld for de sensitive familiemedlemmer “bare” at sove et nyt sted, spise forskellige steder og være ude at bade osv.

8) Ro, Ro og Ro

Stræb efter ro hvor I kan. Hvis man eksempelvis er meget ude at bade i en fyldt pool, kan det være en god ide, at træne sig lidt i at lave et “rum i rummet” sammen med sit barn. Med det mener jeg, at man er meget nærværende i forhold til sit barn og sørger for både fysisk og mentalt at skabe lidt plads omkring barnet og sig selv. Hav fokus på jer, ikke andre der er omkring jer. Hvis der er steder der er meget urolige omkring fx pool eller på restauranter, så kan det også være en god ide, at placerer jer steder, hvor der er så lidt uro som muligt. Det kan være lidt yderligt eller langt fra eventuelle højtalere eller I kan undersøge muligheden for at tage maden med til jeres værelse eller et andet lidt roligere sted. Husk: Roligt behøver ikke være kedeligt. Det børn har mest brug for på ferier, er leg alene og sammen med andre, glæde og ikke mindst dit  nærvær som forælder.

Jeg håber du kan bruge nogle af mine råd og at I får en virkelig skøn og dejlig sommerferie!

Kærlige tanker og skøn sommer
Husk (også) at tage dig af dig.
Lotte

Om Lotte Skøt Petersen

Lotte er stifter af Sensitiv-Familie.dk og rådgiver og inspirerer forældre til særligt sensitive børn med løsninger til hverdagen. Løsninger tilpasset det enkelte barn, den enkelte familie og netop deres udfordringer.
Dette indlæg blev udgivet i Blog, Tips og tricks. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *