Overlevelseguide til december: Sådan klarer I jer igennem julemåneden

December – Så skal der jules!december juleaften familiehygge

For hvis skyld, – har jeg lyst til at spørge.
Mon ikke de fleste af os kan blive helt svedt allerede inden december er startet?

Juleklip, juleknas, juleafslutning, julenisser, julefrokost, juletræsfest, julebag, juleklip, …………..Julestress!

Kunne vi ……droppe noget af det?

At styrte rundt til 117 arrangementer er ikke hygge i min bog. -MEN derfor kan det selvfølgelig godt være det i din.

Vanter, stearinlys og mandelgave-glæde

Jul og julehygge er mange ting for mig, -her får du et par eksempler:

  • Sne-og den vidunderlige stilhed og det skønne lys som sne giver
  • Julebag (1 gang)
  • Stearinlys, – smukke, velplacerede og hyggeskabende
  • Vanter, – fordi man skal ud og have en masse kold luft, så man kan komme ind og rigtig nyde stearinlysene og gemme sig inde i varmen
  • Juleevangeliget- også hvis jeg bare skal læse det op for mig selv
  • Spændingen over hvem der mon får mandelgaven- selvom jeg ved hvad gaven er
  • Den helt specielle stemning der, uanset hvad, i en eller anden grad hersker juleaften, bare fordi, – det er juleaften

Hvad er julehygge for dig?

Hvad er julehygge for dig? Hvad er julehygge for dine børn?
Måske kan det være en ide at hele familien, over aftensmaden, en dag taler om hvad hver især synes er vigtigt at nå i december, – og hvad der er knapt så vigtigt at nå.
Nogle gange tager vi ting for givet og december stearinlys decemberkan komme til at køre fast i en rille, som ingen i familien egentlig ønsker at være i. Derfor kan det være en god ide, at gøre sig selv den tjeneste at lave et lille vigtigheds -tjek i familien, når det passer ind.

Men bør vi ikke?

Der kan være utrolig mange ting man BØR deltage i, i december.
Spørgsmålet er om ”BØR” giver dig og din familie en god december og en god jul? Og hvor langt ”BØR” stikker sine rødder i din familie?

Tag et aktivt valg

Hvis der er noget du ikke har lyst til men synes at du bør, – så vær ærlig over for dig selv, – hvis du har lyst, altså. Er det fx. for at glæde andre, – er det for at passe ind, er det af medmenneskelighed, er det af misforstået høflighed du synes du/ I bør? Eller er det noget helt andet?
Min erfaring er, at det kan gøre en stor forskel at tage et aktivt valg. Hvad synes du er vigtigt. – Hvad vælger du at prioriterer? Tag styringen.

Overvej om du har lyst til at slette “bør” fra dit mentale register og vælg i stedet meget bevidst “til” og “fra”. På den måde kan det sagtens være, at der er ting på dit program, som ikke ligefrem får dit eget “energi-regnskab” til at flyde over, men det er noget, du synes er vigtigt og derfor helt bevidst har valgt at prioritere.

Men jeg kan da ikke bare?

Men hvordan siger jeg fra, tænker du måske? Jeg kan da ikke bare sige “nej”!
Og her kommer min indre coach på banen. Falder din arm af? Braser huset sammen? Hvad sker der, hvis du siger nej?
Det kan være svært at sige nej. Det forstår jeg! Og nogle gange så er svaret ja, så “braser huset sammen”(i overført betydning naturligvis). Så er det naturligvis sådan det er.
Min pointe er bare, -som den ofte er i coaching sessioner, at nogle gange fylder ting utroligt meget i vores sind, men utroligt lidt i virkeligheden.
Det kan være en god ide at checke med sig selv, om man er faldet i den gryde.

Hvad virker for jer?

Jeg kan, af gode grunde, ikke vide hvad der er rigtig for dig og din familie. Jeres skema for december passer måske allerede til lige netop den type familie I er. Hvis det er tilfældet: Fantastisk.
Hvis ikke, så er du med garanti ikke alene. For rigtig mange familier, specielt familier med særligt senstive børn og voksne, kan synes det er en udfordring, at holde balancen i december.
Derfor har jeg valgt at lave en lille overlevelses-guide til en sensitiv-venlig december.

Overlevelsesguide til december

December zenIdeerne her under er nok, primært til jer for hvem, det stadig er lidt nyt, at være klar over, at der er særligt sensitive medlemmer i jeres familie. I andre kender muligvis flere af de nedenstående punkter og har dem måske, allerede integreret i jeres hverdag, både i december og i årets øvrige måneder.

1) Sæt ord på hyggen
Ikke fordi alt skal tales igennem, men fordi det kan være  forskelligt, hvad man opfatter “jule-agtigt” og “hyggeligt”. Tag evt tiden til, som familie, at få talt om hvad i hver især synes er vigtigt i december. Det kan, for nogle, være ret overraskende hvad de andre i familien sætter mest pris på.

2)Prioriter i de arrangementer I inviteres til. Hvem er det vigtigt for, at I deltager?  Det er ok, ikke at deltage for sin egen skyld. Men det er bare vigtig, at være bevidst om sit valg, så man ikke føler sig som et offer for december måned.

3) Hold energi – regnskabet i orden

Tæl evt hvor mange arrangemner I har på en uge og vurder sandsynligheden for, om det vil fungere for barnet, når lænden af barnets skoledag og antallet af aktivteter ugen før og ugen efter, tages i betragtning.
Både børn og voksne har et energi -regnskab der skal gå op, – også i december.

4) Del jer op
Jeg har sagt det før og det er også en kæphest for mig. Det at der er sensitive familiemedlemmer i en familie, skal ikke betyde at den “ikke-sensitive” del af familien har konstant ”hus – arrest”. Indret jer så dem der fungerer med at være ude, er det – og dem der fungere bedst med mest tid hjemme, har en hverdag tilpasset dette. Ingen er tjent med at alle skal proppes i den samme kasse.

5) Piktogrammer, billeder eller hjemmelavede skemaer
Nogle af jer bruger måske allerede piktogrammer, skemaer eller andet til at gennemgå med barnet, hvordan dagen og ugen ser ud. Når hverdagen lige pludselig er så markant anderledes, som den kan være i december, er det ekstra vigtig at gennemgå hvad der skal ske.

6) Traditions – oprydning – og ærlighed
Hvis du har lyst, kan du prøve at lave en liste over de traditioner der skal gennemføres traditionsoprydning decemberdenne december i jeres familie. Vær ærlig overfor dig selv: Hvilke traditioner er det virkelig vigtigt for dig at holde fast i, og er der måske nogle der godt kunne blive skrottet eller skiftet ude med nye og mere passende?
Og dernæst, hvilke af de traditioner du gerne vil gennemføre, er det vigtigt at barnet/børnene deltager i? Kunne det være en mulighed at det er en voksen-aktivitet indtil barnet er lidt ældre?

7) Hvornår er en aktivitet en succes?
Jeg ved fra mig selv, at jeg ofte har haft nogle ideer om, hvordan vores familie skulle hygge. Ideer som slet ikke var mulige at gennemføre, – og svært skuffet var moren så. Datteren derimod syntes ikke at være synderligt påvirket.
Hvis I skal lave et honningkagehus, – er det så vigtigt at dit barn er med til at “lime” huset sammen eller er det ok, bare at være med de 5 minutter, hvor huset pyntes? Og så laver du det øvrige på et andet tidspunkt. Hvis I skal lave konfekt, er det så vigtigt at dit barn/børn sidder ved bordet, indtil der er produceret noget, der svarer nogenlunde til den opskrit du fandt i dit fancy ynglingsmagasin?  Eller er det ok at mindstemanden ruller 5 marcipankugler, dypper dem i noget ikke planlagt, spiser de tre, taber de to på gulvet og træder i den ene?
Sænk gerne “barren” for succes lidt, hvis det kan gøre din og jeres december hyggeligere for alle parter.

8) Undgå julestress – indkøb uden børn
Mangler du julegave indkøb og har du ikke lyst til at købe gaverne over nettet, så aflever ungerne inden du tager ud for at købe julegaverne. Juleindkøb for særligt sensitive klares, efter min mening, oftest bedst før december måned er begyndt, med mindre man kan finde et sted uden for mange mennesker.

9) Rutiner og velkendthed!gode vaner i december
Behold så mange af jeres normale rutiner, som muligt i december. Og hvis dit barn har behov for det, så sørg for at de nye aktiviteter december bringer hos jer, også gøres til rutiner, – omend kun i december. Et eksempel kunne være, at det altid er det samme tidspunkt på dagen, man tænder kalendelyset. At det er de samme to jule-cdér, man kan vælge numre fra, 1 time efter hjemkomst fra skole /instituion. Eller hvad det nu er, der er aktuelt i jeres familie.

10) Undgå unødigt at piske en stemning op
Hvis der er nogle ting man, som voksen, glæder sig rigtig meget til, – måske også på sit barn eller børns vegne, så kan man god komme til, at piske en stemning op omkring det. “SÅ skal vi det og det”, “Det BLIVER vel nok spændeden/hyggeligt!”, “Glæææææder du dig ikke???”. Og det er ikke fordi man ikke må glæde sig eller tale om hvor dejligt noget er. Men nogle særligt senstive børn kan blive så spændte, at de næsten bliver fysik dårlige. Så tænkt evt over, om du en gang imellem kommer til, unødigt, at skrue lidt for meget op for din entusiasme.

11) Støt barnet i at sætte grænser
December er en måned med mange forventinger til både dig, din familie som helhed og dine børn.
Nogle særligt sensitive børn har meget let ved at mærke andres ønsker og intentioner. Børn vil generelt gerne please deres forældre og for særligt sensitive børn, kan det være ekstra udtalt. Hvis et særligt sensitivt barn kan mærke, at det ikke møder andres behov eller ikke lever op til andres forventninger, kan det føles  forholdsvis ubehageligt og barnet vil gøre meget for at få vendt den ubehagelige følelse.
Men det er ikke altid man skal leve op til forventningerne og derfor er det vigtigt, du hjælper dit særligt sensitive barn, specielt her i december, med at finde ud af netop dette. Sæt tydelige grænser selv og støt dit barn i at gøre det samme.

Gør det, der føles rigtig i netop jeres familie. Du ved bedst, hvad der fungerer hjemme hos jer.
Jeg anbefaler altid mavefornemmelse. Den vinder hver gang (Obs. “mavefornemmelse” er ikke nødvendigvis det der føles godt, men det der føles rigtigt).

Det var alt for denne gang.
Du og din familie ønskes en dejlig december.

Kærlige tanker
Lotte

Om Lotte Skøt Petersen

Lotte er stifter af Sensitiv-Familie.dk og rådgiver og inspirerer forældre til særligt sensitive børn med løsninger til hverdagen. Løsninger tilpasset det enkelte barn, den enkelte familie og netop deres udfordringer.
Dette indlæg blev udgivet i Blog, Den særligt sensitive forælder, Det særligt sensitive barn, Tips og tricks og tagget , , . Bogmærk permalinket.

3 kommentarer til Overlevelseguide til december: Sådan klarer I jer igennem julemåneden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *