SKAL man til gymnastikopvisning og juletræsfest?

sensitive børn, sensitive voksne, sensitive forældre, råd om sensitive børn, redskber, hjælp mit barn er særlig sensitivtDer er mange ting, som er en naturlig del af mange børns hverdag i dag, som ikke fungere specielt godt, for mange særligt sensitive børn. Som forældre har vi måske selv været vandt til, at “det gør man da bare” eller at “det skal man da være med til”.
Men GØR man nu også BARE det?
Og SKAL man nu bare det?
Det kommer selvfølgelig helt an på, hvad det handler om og hvilket barn der er tale om.

Vi har netop været til en såkaldt juletræsfest med vores to piger. Den yngste er for lille til rigtig at få noget ud af den slags endnu, men vores ældste særligt sensitive datter synes det er et vældig hit. Et arrangement som det, hører med til den gruppe af ting, der kan virke meget overstimulerende på hende. Men vi ved jo også, at hun ville blive dybt ulykkelig, hvis vi meddelte hende, at vi ikke skulle afsted.
Når nu vi ved, at hun så gerne vil afsted, har vi valgt at planlægge selve dagen og dagene før og efter, med juletræsfesten i tankerne. Det betyder, at det er vigtigt, at der ikke sker noget (andet), der virker overstimulerende for hende i dagene omkring.  Og forventningerne til hende før og efter arrangementet er også tilpasset den erfaring, vi har med lignende situationer.

Når jeg tænker tilbage på min egen (sensitive) barndom var jeg til EN juleafslutning og jeg husker det rimelig klart. Da vi havde været der et stykke tid, spurgte jeg om vi ikke godt kunne tage hjem. Det kunne vi heldigvis godt. Pyha! Da vi var vel hjemme, spurgte jeg om vi ikke kunne aftale, at jeg ikke skulle sådan noget igen. De kunne vi godt. Det var jeg glad for. Så kunne jeg føle mig tryg igen og mine grænser blev accepteret. Jeg er meget taknemmelig for, at jeg ikke blev presset til at være med, for juleafslutningen betød absolut intet for mig. Og jeg tror faktisk jeg fandt det ganske uinteressant. Dette, blot for at illustrerer hvor forskellige, – også særligt sensitive børn selvfølgelig kan reagere.

Et andet eksempel mange forældre nok kan nikke genkendende til, er opvisninger. Fx gymnastikopvisninger. Hvis det faktisk er lykkedes, at få det særligt senstive barn til at gå til en fritids-aktivitet, så forekommer disse opvisninger jo fra tid til anden.
Min holdning er, at det med nogle ting, kan være godt at støtte det særligt senstive barn i, at rykke sine grænser, MEN DET ER EN HÅRFIN BALANCE. Personligt ville jeg aldrig forvente af mit særligt sensitive barn at hun deltog i fx en gymnastikopvisning. Men det er fordi jeg kender hende og ved hvad der er en succes for netop hende. Succesen vil fx. være at gå til noget, – ikke at deltage i en opvisning. Fra min egen barndom kan jeg også huske et par opvisninger. Jeg husker det ikke som om jeg var ved at bryde sammen i gråd, men jeg fandt det, ligesom juletræs-festen bare virkelig uinteressant og var slet ikke i mit rette element. Jeg var ikke gladere bagefter, fordi jeg havde været med.
Hvis vores sensitive datter giver udtryk for, at hun gerne vil deltage i fx en opvisning, så støtter vi hende i det. Hvis hendes grænser rykker sig, så en opvisning virker som et naturligt skridt, så vil jeg helt sikkert også vælge at “skubbe lidt til det”. Men ellers ikke.

Efterhånden som man  bliver klogere på sit barns sensitivitet, bliver det lettere og lettere at vurdere hvad der er en succes for netop dette barn. Det ret brugte citat ” man skal behandle børn forskelligt, for at behandle dem ens”, beskriver meget godt min pointe.
Der er rigtig mange ting i vores hverdag, som vi opfatter som vigtige. Men hvem er det nu lige, det er vigtigt for? En gang imellem kan jeg slet ikke svare på det spørgsmål. Og så ved jeg den er helt gal.
Måske er der også nogle situationer i din og jeres hverdag, hvor du kan få noget ud af, at overveje hvem det egentlig er vigtigt for?

Nu er vi jo gået ind i december og som forældre har mange af os nogle ret faste ideer om, hvilke traditioner vi gerne vil føre videre i vores egne familier. December- traditioner, betyder i mange tilfælde, for det særligt sensitive barn, at de faste rammer og rutiner ryger og det kan være medvirkende til lettere overstimulering.
Det kan derfor, som forælder til et særligt sensitivt barn, være en rigtig god ide, at se lidt nærmere på sine egne ideer om, hvilke traditioner, der skal føres videre. For igen: “Hvem er det for?”

Jeg håber, at I får en december, der passer til netop jer.

Kærlige tanker og glædelig december
Lotte
www.sensitiv-familie.dk

p.s. I det næste nyhedsbrev (som kommer lige om lidt) går jeg mere i dybden med hvordan vores december ser ud, og jeg giver dig 8 fif til en god december måned. Hvis det lyder som noget for dig og hvis du ikke allerede er skrevet op til nyhedsbrevet, så kan du gøre det i højre kolonne på siden her: www.sensitiv-familie.dk

 

Om Lotte Skøt Petersen

Lotte er stifter af Sensitiv-Familie.dk og rådgiver og inspirerer forældre til særligt sensitive børn med løsninger til hverdagen. Løsninger tilpasset det enkelte barn, den enkelte familie og netop deres udfordringer.
Dette indlæg blev udgivet i Blog og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *