”Sensitive unge”- Anmeldelse af bogen

”Sensitive unge”
– Anmeldelse af bogen

Sensitive unge-anmeldelse

Nu er den længe ventede bog om særligt sensitive unge, kommet. Det er forfatterne Athina Delskov og Lene Sonne, der også er forfatterne til bogen ”Sensitive børn,” der står bag.

Jeg har været rigtig spændt på at læse bogen, da det er den første bog der udelukkende handler om sensitive unge (13-20 årige). Det er en gruppe det også er rigtig vigtigt vi bliver klogere på og derfor er bogen rigtig vigtigt.

Mange særligt sensitive unge møder nogle andre udfordringer end unge der ikke er særligt sensitive. Og de er i en periode i deres liv, hvor det er særligt vigtigt med nogle gode rollemodeller at spejle sig i. For nogle unge kan det være svært at finde, – og for forældre og fagpersoner kan det også være svært at vide hvordan man bedst støtter den sensitive unge.
Spørgsmålet er om denne bog kan være en hjælp.

De unges egne input gør en forskel

Bogen består bl.a. af en masse citater fra unge mennesker som forfatterne har været i kontakt med. Citaterne er guld værd, da de unge meget ærligt deler deres tanker og dermed også viser stor selvindsigt.
Citaterne giver et rigtig godt indblik i de unges hverdag og udfordringer og skildrer også rigtig fint de store forskelle der også er på de unge. For selvom mange ting går igen, så er det også helt tydeligt hvor stor betydning opvækst, omgivelserne og rollemodeller har i forhold til hvordan den særlige sensitivitet kan komme til udtryk.

For forældre og fagpersoner er det et givende indblik og jeg forestiller mig at det også, for den unge sensitive læser er en guldgrube. ”Hvordan har andre unge sensitive det?”” Hvad er deres udfordringer?”. ”Har de det ligesom mig?” ”Er jeg alene om at have det sådan her?”. ”Hvad gør andre, når de har det sådan her?” Spørgsmålene kan være mange og jeg tror det kan være utrolig rart som ung og særligt sensitiv, at få lov at læse om andre unges tanker og erfaringer og på den måde måske også lære sig selv endnu bedre at kende.

Viden og redskaber til forældre og fagpersoner

Bogen henvender sig bl.a. til de sensitive unges forældre og også til fagperroner omkring de unge. Det synes jeg bogen gør rigtig godt. Der er ingen tvivl om at der er brug for denne viden.

Jeg tror mange forældre vil kunne finde god inspiration i bogen og måske også opleve at der er nogle områder hvor bogen ”skubber” kærligt til dem. Der vil uden tvivl også være ting forældre udmærket ved, men det er også godt at blive bekræftet i eksisterende viden.

Som lærer, pædagog eller f.eks. klub-medarbejder er der også en masse guldkorn at hente, – også selvom man allerede kender til særlig sensitivitet.
Bogen kommer omkring så mange emner at der for langt de fleste vil være ny inspiration og/eller ”aha-viden” at hente til hverdagen med de sensitive unge.

Blandingen af forfatternes input og citaterne fra de unge, synes jeg, gør det til en meget brugbar bog for fagpersoner omkring de unge. Jeg tror bogen kan være en stor hjælp i forhold til forståelsen af, – og mødet med den unge sensitive. Bogen kommer også omkring emner som f. eks. skole og efteruddannelse og indeholder også interviews med enkelte fagpersoner.

Opslagsværk: Fra anoreksi til sociale medier

Bogen henvender sig også til den unge selv og det synes jeg næsten er det vigtigste ved bogen.
Den kommer så vidt omkring at de fleste vil kunne finde noget som passer med netop de går og ”roder med” lige nu.

Jeg ser bogen som rigtig vigtigt læsning for mange sensitive unge, men tænker at det for langt de fleste bliver som en slags opslagsværk, da den måske ellers er for uoverskuelig. Men det vil den også være velegnet til, for den kommer omkring rigtig mange emner. For bare at nævne nogle få: Spiseforstyrrelser, angst ved fremlæggelser, facebook, forelskelse, valg af uddannelse, pauser og ensomhed.
Det er bare at slå op i indholdsfortegnelsen eller bladre lidt og lade sig inspirerer.

Hvis du selv er ung og sensitiv har jeg faktisk også et andet godt tip til dig. Nemlig siden Mindhelper.dk. Det er en supersej side med gode råd til unge også i forbindelse med emner som fx eksamens angst eller forelskelse. -En meget professionel side, hvor unge også selv har mulighed for at bidrage ved give deres erfaringer videre.

Kompetent og ”to the point”

Bogen er velskrevet lige som den første bog. Man er ikke i tvivl om at der er kompetente og erfarne kræfter bag indholdet. Det er en fornøjelse at læse.

Bogen henvender sig som nævnt både til de unge selv, forældre og fagpersoner omkring de unge. Det er en stor styrke at bogen rammer så bredt, men til tider også lidt forvirrende rent sprogligt at bogen henvender sig til alle disse målgrupper.

Da bogen er forholdsvis lang kunne man måske forestille sig at det var fordi bogen mange steder ikke er helt ”to the point”. Men det er den faktisk. Den tager bare fat utrolig bredt. Der er MANGE relevante emner med i bogen.

Min anbefaling

Jeg synes absolut bogen har sin berettigelse og er meget brugbar for både de unge selv, forældre og fagpersoner. Bogen giver med sine skift mellem de unge og forfatternes input, et rigtig god indblik i udfordringer, styrker og redskaber i forhold til sensitive ung
e.
Som forælder eller fagperson kan man godt læse den fra ende til anden. Hvis man er ung vil jeg, som nævnt, anbefale bogen som opslagsværk og inspiration, når man lige har brug for andres stille input på noget man går og tænker over.

Jeg kan absolut anbefale bogen til både unge og ældre og synes den er en god tilføjelse til bogreolen.
Du kan bl.a. finde bogen her.

Kærligst
Lotte

 

Om Lotte Skøt Petersen

Lotte er stifter af Sensitiv-Familie.dk og rådgiver og inspirerer forældre til særligt sensitive børn med løsninger til hverdagen. Løsninger tilpasset det enkelte barn, den enkelte familie og netop deres udfordringer.
Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser, Blog, Den særligt sensitive forælder, Det særligt sensitive barn. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *