YES!- Det lykkedes
Så lykkedes det. Jeg har netop læst sidste side i bogen “Sensitive børn”. Og når jeg skriver “lykkedes” så er det ikke fordi det var svært at få bogen læst. Tvært imod. Det skyldes kun, at jeg var lidt under tidspres for at få anmeldelse her klar til dig, til i dag, på udgivelsesdagen. MEN det gik altså lige og herunder får du så min uforbeholdne mening om den nye bog “Sensitive børn”.
Hvad er det så for en bog?
Her er en bog der velskrevet og grundig. Hvis der er noget du gerne vil vide om særligt sensitivitet hos børn, så er der gode odds for at du kan finde det i denne bog. (og nej, det får jeg ikke penge for at skrive). Bag bogen står to meget erfarne kvinder og det mærker man. Forfatterne er Athina Delskov og Lene Sonne.
Athina er selv særligt sensitiv og er bl.a. uddannet psykolog. Athina har arbejdet professionelt med særligt sensitive de sidste 10 år og har siden 2012 været formand for HSP foreningen (den danske forening for særligt sensitive mennesker).
Lene der også selv er særligt sensitiv er uddannet pædagog og er til daglig leder i en børnehave, der har fokus på særligt sensitive børn. Lene er desuden uddannet psykoterapeut, og har også arbejdet med rådgivning af sensitive mennesker i en årrække.
Disse to meget erfarne kvinder, deler ud af den viden de har samlet. Og de er gavmilde, – så er det sagt!
Intentionen
Når man læser bogen, er man slet ikke i tvivl om intentionen med bogen. Disse to kvinder ønsker at bidrage til udbredelsen af viden om det særligt sensitive træk, så voksne med den rigtige viden “i rygsækken” kan sørge for at de særligt sensitive børn trives bedst muligt.
Og jeg mener absolut, at vi kan være tilfredse med at netop disse to har valgt denne mission. De går til opgaven med høj faglighed og en ydmyghed og ærlighed som jeg sætter stor pris på
Hvem er den til:
Bogens målgruppe er meget bred, hvilket bogens inddeling også afspejler (se indholdsfortegnelse i link lidt længere nede). Der er helt tydeligt et ønske om, at nå ud til både familier og fagpersoner. Bogen omhandler børn i alderen 0-12 år.
Fagpersoner:
Der er for mig ingen tvivl, om at bogen kan være en stor inspiration for både en bred vifte af fagpersoner og for mange forældre til særligt sensitive børn.
Alligevel føler jeg at bogen primært er skrevet til fagpersoner. Jeg har undret lidt på hvad dette kunne skyldes og jeg tror det kommer sig af, at bogen er opbygget på en måde der tilgodeser de tanker, spørgsmål, udfordringer og tvivl som mange fagpersoner sandsynligvis oplever.
Det betyder ikke at forældre ikke kan have glæde af den, – over hovedet ikke.
Opbygning:
Bogen er opbygget i to hoveddele. I første del af bogen er det fokus på at skabe forståelse for det særligt sensitive træk hos barnet. Anden del er opdelt efter barnets alder og de personer og “institutioner” barnet møder i sine første 12 år.
Bogen indeholder rigtig mange eksempler, citater og personlige historier. Det gør at det bliver en meget bred og nuanceret beskrivelse af det særligt sensitive personlighedstræk.
Du kan læse et uddrag fra bogen og se bogens indholdsfortegnelse her.
Hvorfor skal du læse den?
Ja, indrømmet, det er jo op til dig. Men jeg kan anbefale den.
Men bogen er ikke for alle. Der er klart.
Hvis du ikke kan lide lange bøger og foretrækker korte “ind-til benet” beskrivelser eller hvis du ikke synes du har tid og overskud til 300 siders bog, så er det nok ikke denne bog du skal indkøbe. Hvis du bare gerne vil læse om lige præcis det område, som er relevant for dig eller jer, fx. “skole” eller “dagpleje og vuggestue”, så er opbygningen ret specifik, så den kan bruges som opslagsbog. Jeg vil dog ikke umiddelbart anbefale, at man bruger bogen på den måde. Bogens styrke ligger netop i den bredde, der er i beskrivelsen af personlighedstrækket og måderne at håndtere det på.
Det, at bogen i så høj grad bygger på erfaringer som deles i form af citater, eksempler og personlige historier, gør den utrolig brugbar. Der vil helt sikkert være noget de fleste kan spejle sig i. Bogen indeholder mange guldkorn.
Finally!
Sidst men ikke mindst bliver jeg nødt til at nævne en lille detalje som glædede mig uforholdsmæssigt meget. I bogen er der en test, så du kan teste om dit barn, med en hvis sandsynlighed, er særlig sensitivt. MEN det er ikke den gængse test fra Elaine Arons bog (den test du også kan finde her). Og eftersom man ser den test på en hver hjemmeside med respekt for sig selv, ja, så er det virkelig forfriskende at nogle “tør” lave noget andet.
Nye emner:
Rigtig mange emner belyses i denne bog og det er også en af bogens styrker. Også emner jeg ikke nødvendigvis have forventet belyst men som jeg sætter stor pris på, har fundet vej til bogen.
Herunder nogle eksempler.
Alene med et særligt sensitivt barn
Fx. er der et mindre afsnit om, at være alene – forældre med et særligt sensitivt barn. Et vigtig afsnit som jeg ved mange vil sætte pris på.
Højtbegavede børn
Et andet eksempel kunne være at der også er fokus på de højt begavede børn. En stor del af de højt begavede børn er særligt sensitive.
Børstning
“Børstning” er et også et eksempel på et emne der vendes (det at børste på huden, ikke håret). Det er jeg personlig glad for. Emnet er ofte genstand for livlig debat forskellige steder og det er rart at der er nogle, der sætter foden ned og fortælle hvornår det er relevant at bruge den slags.
Grænsesætning
“Grænsesætning!”. Ikke et nyt emne! Mange forældre til særligt sensitive har hørt det” I kan ikke sætte grænser for jeres barn”. Her behandledes emnet. Godt. For naturligvis skal der sættes grænser for det sensitive barn. Men på en anden måde end for de knapt så sensitive børn, – hvis det skal virke, – altså.
Bedsteforældre
OG ta daaa! Bedsteforældre. Jeg ved mange af jer gerne vil høre lidt om dette område. Det er jævnligt et emne der også dukker op i sessioner med mine kunder. Også til dette emne, selvom det kun berøres kort, kommer der også inspiration, til både forældrene og bedsteforældrene.
Brugbart fokus:
Jeg synes at der i denne bog, er et stort og meget vigtigt fokus på samarbejdet mellem forældre og fagpersoner og respekten for hinanden. Det er et budskab jeg virkelig håber, når ud, selvom det nok skal have noget tid til at ligge og “arbejde”.
Som det er lige nu, får jeg nogle gange det indtryk, at de vokse, forældre som fagpersoner, periodevis mister deres sunde fornuft og evnen til at være i en konstruktiv dialog med hinanden. Og det er rigtig synd for det er børnene der betaler regningen.
Lad os tage udgangspunkt i respekten for hinanden og holde inde med “jeg alene vide”.
Svagheder og styrker:
Jeg synes at bogen svaghed og så er den styrke.
Det er mit indtryk at nogle faggrupper kan have et behov for at få budskaber serveret i et sprog, der afspejler deres fag. Hvis de ikke får det, kan det nogle gange være en undskyldning for at afvise budskabet. Jeg kan være nervøs for om det, at bogen skal ramme så bredt, gør at sproget er “for almindeligt” og at nogle fagpersoner, derfor vil fravælge bogen på det grundlag. Samtidig må jeg dog også sige at bogens sprog også er en stor styrke, fordi den netop kan ramme bredt. Og spørgsmålet er, om den afvejning der sandsynligvis er foretaget i denne forbindelse, ikke er ganske fornuftig.
Meget brugbar for fagpersoner
Jeg forestiller mig generelt, at bogen pga. sine mange eksempler og cases kan være utrolig brugbar for en bred gruppe af fagpersoner. Og som det også nævnes i bogen, så kan det være i netop et af disse eksempler, at det “guld” du søger ligger begravet.
Hvis man SKAL sammenligne:
Nogle vil nok gerne have bogen sammenlignet med Elaine Arons bog om særligt sensitive børn (blandt forældre også kaldet “Biblen”). Det synes jeg, indrømmet, er svært. Elaine Arons bog står for mange som noget særligt og det synes jeg forsat den skal have lov til. Jeg tror dog at “Sensitive børn” for nogle, vil være lettere læselig end Elaine Arons bog, trods længden på de lidt over 300 sider. Sproget, synes jeg, er let forståeligt og flydende. Det er meget “vi” fremfor “man” og bogen opleves derfor personlig.
Links og løsninger
Links
En ting som jeg sætter stor pris på ved bogen, er også at der, når det er relevant, er henvisninger til bøger, butikker, navne eller lignende. Det er meget brugbart. Man sidder, som læser, ikke tilbage med en følelse af at noget holdes hemmeligt for en.
Løsninger
Bogen giver i høj grad inspiration til løsningsmodeller. Og den indeholder så meget inspiration, at man som fagperson, efter læsning af bogen, virkelig vil have et godt udgangspunkt i forhold til selv at komme frem til unikke løsninger tilpasset det enkelte, særligt sensitive, barn.
Jeg må sige, at jeg glædes over dybden af og nuancerne i bogens beskrivelse af det særligt sensitive træk.
Bogen er en fornøjelse at læse og den har min varmeste anbefaling.
Lotte
Stifter af Sensitiv-Familie.dk
Bogen kan købes her
VIND ET EKSEMPLAR AF BOGEN “SENSITIVE BØRN”
Konkurrencen er afsluttet
Forlaget Aronsen har sponsoreret 2 bøger til en “Giwe away” her på bloggen.
For at deltage i lodtrækningen om 1 af de to bøger skal du blot skrive en kommetar herunder indlægget ,hvor du skriver hvorfor du godt kunne tænke dig bogen. (Husk at indtaste din email, så jeg kan kontakte dig hvis du bliver en af de to heldige vindere. Jeg vil for god ordens skyld gøre opmærksom på, at det navn du skriver kommer til at stå over din kommentar.Nogle vælger derfor at nøjes med at skrive fornavn ).
OBS: Sender kun i Danmark
Konkurrencen løber til og med onsdag d. 10.september kl. 14.00. Og jeg trækker efterfølgende lod blandt deltagerne og finder de to heldige vindere.
Vinderene får direkte besked og offentliggøres torsdag den 11. september.
OBS: Kommentarer skal godkendes før de bliver synlige, -bliv derfor ikke overrasket hvis du ikke kan se din kommetar med det samme.
Glæder mig til at trække lod.
Tak til forlaget.
Lotte
57 kommentarer til Sensitive Børn: NY bog – Her får du min anmeldelse