Indadvendt i de udadvendtes verden

IndadvendtIndadvendt? -Er det dig?
33- 50 % af befolkningen er introverte og ca. 80 % af de særligt sensitive er introverte. Alligevel er det sådan i dag, at rigtig mange skoler, institutioner og arbejdspladser er indrettet med udgangspunkt i ekstroverte behov. Og desværre er det også ofte sådan, at ekstroverte træk ofte foretrækkes frem for introverte træk i både institution, skole og på arbejdsmarkedet.
Det taler Susan Cain om i en super skøn TEDTALK, jeg har lagt ind her på siden. Jeg er helt vild med den! Jeg ved simpelthen ikke hvor mange gange, jeg har set den. (Eller jo, det ved jeg faktisk godt, men jeg siger det ikke;-)). Og når jeg har set den, så mange gange, er det selvfølgelig fordi, jeg føler mig genkendt. .Se den, hvis du har lyst.
Jeg er vild med Susan Cain og suger bare hendes skønne energi til mig, hver gang jeg ser videoen.
Måske kan du genkende dig selv, dit barn, din partner, et familiemedlem eller en god kollega.

Er introverte ikke bare generte?
At være introvert er ikke det samme som det at være genert. Susan Cain kommer med en glimrende definition i videoen. At være genert handler om frygten for hvordan andre ser en. Det at være introvert handler om, hvordan man reagerer på bl.a. den stimulation det er, at være i sociale sammenhænge med andre mennesker. Introverte er i deres es, når de kan være alene, modsat ekstroverte.
Graden af, hvor introvert man er, kan ligesom med fx. sensitivitet, variere meget. Og man kan sagtens have både introverte og ekstroverte træk.

Som ekstrovert oplever man en stor glæde ved ro, ”alenehed” og tilbagetrukkethed. (Og nej, man er ikke ensom fordi man er alene!). Derfor er det for mange introverte skønt og energigivende bl.a. at være alene, det kan være med en bog, det kan være i naturen. You name it. Men lige så snart den introverte træder ud i verden, ophører den skønne ro som opleves ved ”alenehed” eller en tilbagetrukkethed i indre ro.

“Rum til ro” i skoler, institutioner og på arbejdspladser
Mange arbejdspladser i dag, er indrettet med ”storrumskontorer” og mange arbejdsprocesser involverer grupper på den ene eller anden måde. I institutioner og skoler lægges der stor vægt på at være udadvendt. Heldigvis er mange pædagoger og lærere opmærksomme på, at nogle børn har brug for at trække sig til tilbage. Desværre er det ikke altid praktisk muligt at lave “rum til ro” for børnene.
I skolerne er der, som Susan Cain også nævner, en tendens til, at favorisere gruppearbejde. Bare den måde bordene ofte er sat op på i lokalerne, afspejler tendensen. Og de fleste børn i dag er også vandt til temauger og projekter, som kræver at børnene kan samarbejde på kryds og tværs i grupper, en stor del af tiden.

“Kunne du ikke være lidt mere som din bror?”
Som introvert kommer man let til at føle sig anderledes, fordi det er så tydeligt for en, at man ikke er som “alle de andre”. Det kan som barn være svært at sætte en finger på, hvorfor man føler sig anderledes.
Børn skal heller ikke være særlig gamle, før de både i familien, i institution eller skole, kan opleve at man bliver rost og set positivt på, for at være udadvendt og ikke for at være tilbageholdende eller trække sig tilbage. Det betyder desværre at mange introverte børn ikke lære at lytte til deres eget behov for at trække sig tilbage, men i stedet lære at overskride deres egne grænser, for at være en del af en gruppe,- for at være accepteret. Det er selvfølgelig meget uhensigtsmæssigt, da denne situation oftest lærer barnet at prioriterer gruppen højere end sin egen trivsel.
Som Susan Cain nævner, betød det for hende, at hun rent faktisk uddannede sig til advokat, for at bevise at hun kunne præcis det samme som de ekstroverte. Men det var bare slet ikke hende.

For voksne, introverte opstår udfordringen tit på arbejdspladsen og i sociale sammenhænge i fx familien.
På arbejdspladsen kan mange opleve, at det er meget svært at koncentrerer sig om sit arbejde, når man skal arbejde under forhold der ligger meget langt fra det, man faktisk trives med. Familiearrangementer kan også være en stor udfordring, fordi det mange gange er langt mere drænende end energigivende for den introverte, at deltage i.

Lidt firkantet sagt, kan man som introvert godt opleve det sådan, at mange ting faktisk ville fungere bedre, hvis man som introvert bare prøvede at være mere som de ekstroverte. Man kan næsten høre det blive sagt, ledsaget af et klap på skulderen, ik.

Introverte, – det er vi rigtig gode til:
Som Susan Cain fremhæver i sin TEDTALK har introverte mange styrker, fx i form af deres kreativitet og lederevner. Mange store ledere og tænkere, var og er introverte.
Susan Cain taler om, hvordan man tidligere så det som noget positivt og vigtigt at visionære, ledere og tænker drog ud i “ensomhed” for at finde “svar”. Ofte svar, der når de kom tilbage til deres gruppe, var af stor betydning. Sådan er det ikke mere. Det kan selvfølgelig lyde højtravende. Men i bund og grund handler det om, at forskellige typer af mennesker, fx introverte og ekstroverte har brug for forskellige omgivelser for at trives og yde deres bedste.
Som samfundet er bygget op på i dag, er der meget stor fokus på hvad vi kan yde og hvilken værdi vi tilfører samfundet. Derfor undrer det mig meget, at der ikke er mere fokus på, hvad det ville give, at indrette samfundet så ALLE kan være med. Små forskelle i miljøer, arbejdsgange og processer ville gøre alverden til forskel både på det personlige plan og i et større økonomisk perspektiv.

Hvad kan vi gøre?
Men det er de store træk. Hvad med dig og mig.
Hvilken forskel kan vi gøre nu og her?

Er du selv introvert?

  • Udforsk emnet. Læs bøger om det. Bliv klogere på dig selv ud fra din nye viden. Glæd dig over “aha oplevelser” og en ny samhørighedsfølelse
  • Øv dig i at tage vare på dig selv, så du trives og hav fokus på dine styrker som introvert

Er dit barn introvert?

  • Lær dit barn at det ikke er alene. Der er en stor gruppe af introverte
  • Lær dit barn at det er ok at være introvert. Det er lige så gyldigt som alt mulig andet
  • Lær dit barn at se styrken i det introverte træk, fx kreativitet, iderighed, indsigt (og høj intelligens)
  • Lær dit barn at det er ok at trække sig tilbage fra gruppen,- at det er tegn på styrke, at turde trække sig
  • Hvis relevant: Tag en snak med fagpersoner om effekt og relevans af gruppearbejdeEr du fagperson:
  • Overvej evt. om det er vigtigt at alle bruger lige meget tid på gruppearbejde. Kunne nogle arbejde individuelt med opgaver, mens andre arbejde i grupper, for at alle så sluttelig mødes og udveksler ideer og svar
  • Støt meget introverte børn i at trække sig tilbage og lade op
  • Hvis relevant: Arbejd med ikke, at se de introverte træk som noget der skal trænes væk. Det er faktisk ok, ikke at være højtråbende og frembrusende.
  • Hav fokus på ressourcerne, ikke kun forhindringerne, ved at være introvert. Arbejd med forhindringerne indenfor det introverte barns nærmeste udviklingszone, ikke det ekstroverte barns.Er du chef:
  • Der er god økonomi i at medarbejdere trives og fx ikke bliver afbrudt i tide og utide.
    Hvilke af dine medarbejdere er mon introverte og hvilke småting kunne gøre, at de trives bedre og dermed giver dig en bedre bundlinje?

Og til dig der er introvert!
Husk:

Det føles måske som om “alle andre” er ekstroverte. Det er de ikke!
De siger bare igenting, – ligesom dig;-)

Jeg håber virkelig at der fremover vil komme mere fokus på forcerne i de forskelle introverte og ekstroverte hver især besidder. Introverte er ikke bedre end ekstroverte eller omvendt. Men vi når frem til et bedre slutresultat, og har en bedre proces på vejen, når der tages hensyn til vores forskelligheder.

Har du også lyst til at se Susan Cains TEDTALK, så kan du se den her: (Det synes jeg du skal;-))

Susan Cain har også skrevet bogen “ro”, der er udkommet på dansk sidste år. Den kan du fx finde den her.

Se interviewet!
Læs måske endda bogen

God fornøjelse, uanset hvad du vælger
Lotte

p.s. Andre spændende bøger kunne være “Fordelen ved at være indadvendt” af Marti Olsen Laney eller “Introvert, – stå ved dig selv” af Anna Skyggebjerg.

 

Om Lotte Skøt Petersen

Lotte er stifter af Sensitiv-Familie.dk og rådgiver og inspirerer forældre til særligt sensitive børn med løsninger til hverdagen. Løsninger tilpasset det enkelte barn, den enkelte familie og netop deres udfordringer.
Dette indlæg blev udgivet i Blog, Mine oplevelser og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *