Børnetandlæge- 5 gode tips til en god oplevelse

http://www.dreamstime.com/stock-image-happy-woman-smiling-showing-her-smile-teeth-making-gesture-pointing-image31857031

Børnetandlæge,- en god oplevelse?

“Hjælp, mit barn vil ikke til tandlæge!” Lyder det bekendt? Måske frygter du også dit sensitive barns første tandlæge besøg. Tandlægen kan være en udfordring for nogle sensitive børn.
I dette blogindlæg få du mine 5 bedste tips fra vores succesfulde opstart hos børnetandlægen..
Da vi har været udstationeret i en årrække, kom vores ældste datter senere til sit første tandlægebesøg end gennemsnittet. Derfor er det måske ikke alle mine 5 tips herunder du vil opleve som relevante for jer, men tag det du kan mærke inspirerer dig eller måske giver dig en eller flere god ideer.
Mine råd er ment som redskaber til familier med et særligt sensitivt barn, men kan også bruges af andre, der føler behov for redskaber til netop tandlægebesøgene.

1. En støtte uden tandlæge skræk
Da det herhjemme var tid til det første tandlægebesøg virkede vores sensitive datter allerede noget betænkelig. Helt forståeligt synes jeg. Vi havde talt lidt om hvad det drejer sig om, men jeg skal ærligt indrømme, at jeg havde svært ved at “tale tandlægebesøget op” til en god oplevelse. Og det var der selvfølgelig en grund til. Da jeg var barn var skoletandlægen nemlig en der indgød frygt, hos mig i hvert fald. Tandlægen havde besluttet at huller skulle straffes med udeblivelse af bedøvelse. Jeg kan sige at det ikke virkede. Slet ikke når man også er fysisk sensitiv (når smerten opleves meget stærkere end andre oplever den). I stedet for nul huller forlod jeg folkeskolen med en mild tandlægeskræk.
Da mange sensitive børn, meget let kan mærke hvordan andre har det, var det derfor ikke optimalt at jeg tog mig af tandlægebesøgene og derfor tog min mand over. Det kunne også have været en bedsteforælder eller en anden person barnet stoler på og føler sig tryg ved.

Nogle særligt sensitive forældre vil også opleve at de, selv om de ikke har tandlægeskræk, alligevel kan blive så påvirkede af barnets reaktioner, at besøget hos tandlægen bliver endnu sværere for barnet. Er det tilfældet kan man også i den situation overveje, om det er en ide, at bede en anden person, som barnet stoler på og føler sig tryg ved, om at tage med barnet til tandlæge. Det er selvfølgelig vigtigt, at det er en, der forstår barnet. Og hvis besøget er en rimelig succes, skal det også gerne være den samme der tager med næste gang.

2. Tal med tandlægen om sensitiviteten
Hvis du mener at der er behov for det, så ring forud for det første besøg og tal med tandlægen eller en klinikassistent. Spørg til hvordan de griber det an ved de første besøg. Fortæl evt. kort at jeres barn generelt har brug for lang tid til at vænne sig til nye ting (eller hvad der nu er relevant hos netop jer) og at  der måske er brug for lidt ekstra tid til at vænne sig til tandlægebesøgene. (Man behøver ikke altid at bruge ordene “særligt sensitiv” for at få sit budskab igennem). De fleste skoletandlæger i dag er virkelig gode, behagelige og tålmodige og har masser af gode ideer til at gøre oplevelsen så god som mulig for barnet. Og det er mit indtryk at det mange steder vægtes meget højt, at barnets introduktion til tandlægen skal være en succes.
Skulle du være en af de få, der efter en samtale står med en lidt skidt mavefornemmelse, så besøg klinikken uden dit barn, så du kan få be- eller afkræftet din mavefornemmelse. Synes du efterfølgende ikke det er det rigtige sted for jer, kan du prøve at ringe til en anden skoletandlæge i samme distrikt.

Hvis du er den særligt sensitive forælder og skal stå for tandlægebesøgene, kan det være en god ide med lidt forberedelse. Nogle har brug for det, andre ikke. Du ved bedst hvad der er relevant for netop dig. Nogle kan have glæde af at besøge klinikken først. Det ligger der flere ting i. Dels ved man så hvor klinikken præcis er og kan finde både adressen, indgangen og evt. parkering. Dels kan man lige stifte bekendtskab med selve klinikken og evt. de ansatte og på den måde opnå lidt mere tryghed ved situationen. Tryghed som kan være vigtig, hvis man har et barn, der let kan føle hvordan du som forælder, har det.
Når jeg skriver stifte bekendtskab med selve klinikken og de ansatte, mener jeg ikke at du skal bede om en rundvisning og tage en halv times snak med personalet. Men tag ned på klikken, hils evt. på de ansatte, fortæl hvornår I kommer til første besøg og se dig omkring. Hvis du har behov for det, så sæt dig lidt i venterummet og få ro med stedet.

3. Hjemmeforberedelse: Pust med sugerør
Det kan være svært for barnet at forstå, hvad det præcis betyder at skulle til tandlæge og hvordan det føles. Forberedelse gennem leg er en mulighed for mental forberedelse på en sjov måde.
Herhjemme begyndte min mand og vores ældste datter at lege tandlæge.  Ideen var selvfølgelig, at det skulle give en ide om, hvordan det måske føles at være til tandlæge og hvad der foregår. En del af legen var fx at bruge sækkestolen som tandlægestol, fordi man ligger ned i den. Et andet vigtigt del-element, som viste sig yderst nyttigt, var at bruge et sugerør til at puste på tænderne. Det giver en ide om den følelse det kan give når tandlægen bruger sit “puste-tænderne-tørre-instrument”. Alt i alt blev vores datter meget glad for tandlæge-legen, især sugerørs-delen.
Jeg kan absolut anbefale at man prøver denne fremgangsmåde af. Og for entusiasterne, der skulle blive grebet lidt af legen, kan jeg oplyse at man også meget let kan finde et tandlægespejl på nettet for alt mellem 12,00kr. for et i plastisk til 80,00 kr. for et “ægte” tandlægespejl.

4. Besøget: Far med i stolen og tandlægevenlighed
Selve tandlægebesøget var for vores datters vedkommende hos en klinikassistent de første tre gange. Der var med andre ord planlagt, så vores datter kunne følge med følelsesmæssigt og føle kontrol. Der blev taget små skridt ved hvert besøg,- nøjagtigt afpasset med hvad der praktisk kunne lade sig gøre. Ved hvert besøg lå far i stolen med datter på maven. Det gav tryghed,- og det virkede. Sugerørs-ideen virkede også godt fordi vores datter var forberedt. Disse ting kombineret med en virkelig behagelig og omsorgsfuld tone hos tandlægens ansatte gjorde besøgene til en succes. Og så er der selvfølgelig altid den lille ting fra “legetøjs-kassen”, barnet får med hjem. Den var selvfølgelig også et hit, hver gang.

På længere sigt kan det for nogle, være en ide at have en lydbog eller noget godt, evt. rolig musik med, som barnet kan lytte til under tandlægebesøget og i særdeleshed i tandlægestolen. Mange børn vil dog foretrække at de kan følge med i hvad der sker.

5. Afterparty
Vi har her hos os den aftale, at når far og ældste datter har været hos tandlægen, så runder man altid Brugsen på vej hjem og køber en thebolle. Det er med i den tid, der er sat af og det er en vigtigt del af rutinen. Man skal ikke skynde sig. Hvad man derimod skal, er at putte mest mulig hygge ind i situationen med snak, nærvær og minus travlhed. Jeg ved at det kan være svært at få til at hænge sammen rent praktisk for mange. Men skule man være så heldig, at have den ekstra tid, så er den typisk givet godt ud.
Nu vil der muligvis være nogle speltmødre (jeg er indrømmet selv ret spelt-agtigt en gang imellem), der er en kende uenige med mig og mener at det er dybt ukorrekt med en thebolle efter tandlægebesøg. MEN det er selvfølgelig ikke thebollen det handler om. Det handler om at aftale en hyggelig rutine, som (i dette tilfælde) far og datter kan nyde sammen, som afslutning på tandlægebesøget. I stedet for en thebolle kunne der også være tale om kiks, vindruer, daddelkugler eller sæbebobler og dans. Kun fantasien sætter grænser.

Dette var mine 5 tips fra vores vellykkede start hos børnetandlægen. Jeg håber I kan blive inspirerede af dem og på den ene eller anden måde bruge det hjemme hos jer.

Jeg håber at jeres tandlæge besøg er eller bliver en succes.

Og et KÆMPE tak til alle de søde og tålmodige tandlægeassistenter og skoletandlæger.
Vi sætter stor pris på jer!

Lotte
www.sensitiv-familie.dk

 

Kender du nogle der måske kan have glæde af mine 5 tips , må du meget gerne dele blogindlægget her med dem.

 

Om Lotte Skøt Petersen

Lotte er stifter af Sensitiv-Familie.dk og rådgiver og inspirerer forældre til særligt sensitive børn med løsninger til hverdagen. Løsninger tilpasset det enkelte barn, den enkelte familie og netop deres udfordringer.
Dette indlæg blev udgivet i Blog, Tips og tricks og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Børnetandlæge- 5 gode tips til en god oplevelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *