Kære Lotte.
Jeg har en pige på snart 9 år som er meget sensitiv.
Jeg har et sprøgsmål om en dagligdagsting. Er det en skidt ting for særligt sensitive børn at se tv efter skole, eller når de kommer hjem, for at de kan koble fra?
Mange venlige hilsner fra den selv meget sensitive mor
Eva
Kære Eva
Først mange tak for dit rigtig gode spørgsmål. Jeg kan godt forstå at du spørger.
Det her med at “koble af” til en gang tv-tid er nemlig noget som fungerer rigtig godt for en del særligt sensitive børn, – fx efter skoletid. Det er også noget som går en del forældre på, “Er det nu ok at mit barn sidder der foran tv – skærmen?”.
Der er mange udmeldinger i medierne om, hvordan man skal være en god forælder og det kan være rigtig let at få dårlig samvittighed som forælder, også i denne sitation.
Det kan være svært at finde et entydigt svar på dit spørgsmål og mit svar herunder er naturligvis præget af mine personlige værdier, erfaringer osv. og er ment til inspiration. Tag derfor kun det du kan bruge og smid resten ud.
Reelt behov for alenetid
Tilbage til dit spørgsmål: Faktum er, at når det særligt sensitive barn kommer hjem fra skole eller institution, så er det ofte fyldt op af indtryk og har brug for en pause hvor det kan gå ind i sit eget “rum” og ikke blive påvirket at indtryk udefra.
Man kan så undre sig over hvordan tv-tid kan dække dette behov, fordi børnene jo nødvendigvis må blive påvirkede af det de ser. Men meget ofte vælger barnet faktisk selv den samme film igen og igen og så begynder det at give mening. På den måde ved barnet hvad der skal ske og bliver derfor ikke overrasket undervejs. Barnet kan altså slappe forholdsvis meget af og får ingen uventede indtryk. Derimod oplever barnet noget der opfattes som kendt og det fungere rigtig godt for mange særligt sensitive børn.
Stimulations-time-out
Jeg vil tro at det der er vigtigt her er, at barnet får en pause fra de stimuli som barnet ikke kan kontrollere, – og barnet får sandsynligvis også en pause “fra sig selv”. Barnet kan, set med mine øjne, få beroliget sit nervesystem, inden det begynder at bearbejde sine egne følelser fra dagen.
Er det en god ide, kan man spørge sig selv?
Det er vigtigt barnet har mulighed for at bearbejde de oplevelser, barnet har haft i løbet af dagen, fx gennem leg, – men det er også min personlige erfaring, at det for nogle børn, kan det være svært lige når de kommer fra skole eller institution. Det magter de simpelthen ikke. De skal lige have en chance for at komme i ro, inden de er klar til at lege eller tale dagens oplevelser igennem.
Det er rigtig godt når barnet kan lege selv og på den måde give fx. føleler, der kan have sat sig lidt fast i barnets system, i løbet af dagen, luft. Noge forældre vil dog opleve at det kan være svært at få barnet i gang med at lege og det kan vække bekymring hos nogle forældre.
Svært ved leg alene?
Men det der ofte er tilfældet i disse siuationer er, at barnet hellere vil være sammen med en eller begge sine forældre og har brug for tid og nærvær. Og det er naturligvis også vigtigt. Og så kommer det behov først. Det er ikke “forkert” at barnet har mere brug for at være sammen med en af sine forældrere, når det har været ude i verden og fået en masse indtryk, – end for at lege alene. Det er muligvis ikke så let som forældre altid at imødekomme behovet, men det gør ikke behovet mindre relevant eller forståeligt, synes jeg.
Det kan være fint, i de perioder hvor barnet har “overskud på (energi-)kontoen”, at prøve at hjælpe barnet til at lege alene. Og ja, det skal nogle gange foregå med meget små skridt.
Personligt tror jeg ikke, det er skaddeligt for børn at tilbringe en begrænset tid med medier, hvis det er velvalgt. Men jeg mener at der er nogle ting, det er vigtige at være opmærksom på i den forbindelse. Dem vil jeg lige dele med dig her.
Inspiration til TV-tid
- Sæt nogle rammer for hvor lang tid barnet må bruge med tv-tid. (Behovet kan dog sagtens variere på “gode” og “dårlige dage”. Det kan være godt at give plads til fleksibilitet)
- Vær opmærksom på hvad dit barn ser og vær selektiv. Vælg programmer som ikke giver for meget stimulation. Det er som udgangspunkt et tidspunkt hvor barnet har brug for ro>
- Hvis barnet ønsker at se den samme film igen og igen, er det helt ok. Hav evt nogle film i samme serie, der kan skiftes imellem, nogle gange, – så der er lidt nyt, men ikke for meget
- Vær opmærksom på hvordan dit barn påvirkes at sin tid med tv. Hvad er hensigten med denne tid, set med dine øjne, og virker det? Reagerer barnet positivt eller negativt på tv-tiden? Hvis barnet ikke reagerer positivt, så kan du, hvis du har lyst, overveje om der kan være noget andet der kunne fungerer bedre, men også giver barnet en pause
- Hav i mente at særligt sensitive børn påvirkes relativt let positivt og negativt. Derfor er det, efter min mening, ret vigtigt at have fokus på indholdet af programmer og evt. tale om forskellen mellem fiktion og virkelighed. Vælger du programmer der er positive og har udgangspunkt i fx hjælpsomhed og forståelse for hinanden, vil det med stor sandsynlighed påvirke barnet positivt i den retnning
- Det er vigtigt, som forælder, også at huske at støtte barnet til fysik aktivitet, da tv-tid rent fysisk næsten svarer til at sove, så det er en vigtig grund til at være obs på mængden af tv-tid.
Jeg har fundet dette, som i hvert fald sætter tanker i gang hos mig: “Tidligere forskning viser, at der ikke skal mere end to timers inaktivitet til, før risikoen for overvægt hos børn øges markant”. Ordrene er fra Jens-Christian Holm, forskningsansvarlig overlæge og lektor på Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus og er fra denne artikel.Med den fart vi har på i dag og det særligt sensitive barns behov for fysisk ro, er jeg klar over at det kan være svært at “få enderne til at mødes” og fx. få en tilpas mængde fysisk aktivitet ind i dagligdagen.Hvis du synes din familie er lidt i farezonen mht til mængden af fysisk aktivtet, så er det vigtigste at blive opmærksom på det og ville en forandring. Og så er det helt ok med små skridt. Man kan fx prøve at gå lidt i haven sammen, bygge huler, gå i skoven, cykle, tumle, løbe eller gå en tur. Det kan være en god ide, at vælge noget der passer ind hos jer og så det ikke bliver en stressfaktor
- Vær opmærksom på at barnet ikke falder hen i en unødvendig “TV- døs”, når ”batterierne” faktisk er ladet op igen. (Måske kan du som voksen genkende det fra dig selv?).
Det blev et langt svar, Eva. Jeg håber det kan bruges og måske også give lidt ro. Der vil garanteret være meget delte meninger om hvad der er “rigtigt” og” forkert” omkring tv-tid.
Personligt synes jeg det giver mening at ignorere andres velmenende råd (inkl. mine) og ser på sit eget barn. Trives barnet? – Og så kan man navigere med udgangspunkt i sit eget svar.
Mange kærlige hilsner
Lotte
2 kommentarer til Er tv-tid efter skole en god måde at koble af på for mit barn?