Om at være en dum kælling og holde sine badebolde nede….

Jeg kan se på jeres tilbagemeldinger, at rigtig mange af jer, der læser med, er særlig sensitiv forælder til et eller flere særligt sensitive børn.
Det er min oplevelse, at rigtig mange særligt sensitive forældre først opdager deres egen sensitivt, efter de har fundet ud af, at deres barn/ børn er særligt sensitiv(e).
Det betyder for mange, at de efterhånden ved en del om barnets særlige sensitivitet, men måske knapt så meget om deres egen sensitivt., Typisk er det blevet sådan, fordi barnets trivsel prioriteres højere end den sensitive forældres trivsel. Den sensitive forældres særlige sensitivitet er derfor ofte uudforsket og det tager derfor længere tid, for den sensitive forælder, at gennemskue og anerkende sin egen sensitivitet, da den har været pakket ned, måske, mange år.

Personligt er jeg blevet meget overrasket over, HVOR sensitiv jeg rent faktisk er.
Jeg føler mig lidt som et puslespil, hvor brikkerne først for alvor begyndte at falde på plads, da jeg opdagede min egen sensitivitet. Det var som om motivet først blev synligt, da jeg blev klar over, at jeg er særlig sensitiv.
Nu hvor jeg er bevidst om, at nogle træk hos mig skyldes sensitiviteten er jeg ikke så tilbøjelig til at undertrykke dem længere og årsagen til disse træk er selvfølgelig langt mere forståelig for mig. Det giver en ro og en følelse af at være “hel”( i stedet for “anderledes”), som jeg sætter stor pris på.

Nogle af de træk og udfordringer, der er kommet med min sensitivitet, har jeg tidligere, nok i nogen grad, betragtet som særheder og skyggesider (sider af mig selv, som jeg havde det bedst med at gemme væk). Men nu er jeg blevet meget bedre til at se og favne de sider af mig selv. Som et resultat af, at jeg ikke længere undertrykker disse sider, er der ligesom blevet skruet ekstra godt op for dem. Det gælder både mine “almindelige” særligt sensitive træk og den mere spirituelle del af min sensitivitet. Det er som om at der er blevet skruet maksimalt op for dem.

Debbie Ford som bl.a. er forfatter til bogen “Kast lys over skyggen” beskriver et sted i bogen , vores skygger som badebolde vi ihærdigt forsøger at holde nede under vandet, for at andre ikke skal kunne se dem. Jeg synes det er et fantastisk “billede” til at forklare hvad Debbie mener med ” skyggesider”. Og jeg tror også, at det er en følelse som mange sensitive menenkser har i forhold til deres egen sensitivitet.
Jeg har efterhånden måtte konstaterer, at nu hvor jeg stille og roligt får sluppet mine badebolde, så føles det dejligt, men hold op nogle store badebolde! WOW! Det positive ved det, er selvfølgelig at vi har muligheden for at favne vores skyggesider og dermed gøre dem til nogle af vores største ressourcer.

Det er ikke så længe siden, jeg var med min familie til et familiearrangement på et gammelt kloster. Jeg synes det var en skøn oplevelse men samtidig mærkede jeg noget kommende snigende….humøret ændrede sig. Jeg synes måske ikke det var så fantastisk alligevel, men jeg kunne ikke helt sætte en finger på hvorfor. Jeg begyndte at trippe og synes at det måske snart kunne være dejligt at komme hjem. De andre så ud til at have det skønt. Og så fik jeg et flash -back. Puha. Til ALLE de andre gange, hvor jeg har været til et eller andet arrangement, en fest, en ferie endda, hvor jeg havde det på samme måde. Den der mavefornemmelse. Den der følelse i kroppen: “Jeg kan ikke lide at være her. Jeg føler mig ikke så godt tilpas. Jeg vil gerne snart hjem og hvis jeg ikke kan komme det, vil jeg stå her og se beklemt /småsur ud” . Og så slog det mig. Alle de tanker. Alle de gange. Og så har jeg stået der og følt mig som en dum kælling, fordi jeg ikke bare kunne nyde det ligesom de andre. Fordi jeg bare gerne ville hjem. Puha. Sikke en lettelse!
Selvom Debbie Ford har fået mig til at være helt ok med at være en dum kælling, så må jeg altså sige, at det er ikke i disse situationer, at jeg er det ( en dum kælling altså). Jeg er bare særligt sensitiv og uden for mine vante rammer. Jeg er overstimuleret og yderst, yderst utilpas.

Overstimulering er ikke kun noget vores børn oplever. Det kan også sagtens være os, der overstimuleres. For at vi kan være gode eksempler for vores vores børn, er det vigtigt at vi anerkender, hvis vi selv har den udfordring. Vores børn lærer af os, ved at iagttage os. Vores ord har meget lille vægt sammelignet med hvad vi rent faktisk gør. Netop derfor er det så vigtigt, at vi anerkender vores eventuelle overstimulering.
Efterhånden har jeg lært at sætte passende grænser for mig selv. Når jeg sætter passende grænser , har jeg også ressourcer til at udfordre mig selv, når det er passende.

Kan jeg være en dum kælling? Det kan jeg helt sikkert. Men der er på nogle helt andre tidspunkter.
Og det er ok.

Håber du kan bruge dette blogindlæg om badebolde, grænser og dumme kællinger til noget, der er godt for dig.

Kærlige tanker
Lotte

2 Comments on Om at være en dum kælling og holde sine badebolde nede….

 1. Pernille blix
  22. juni 2014 at 19:59 (7 år ago)

  Nøj det er også de refleksioner jeg kan gøre mig nu… Til familie arrangement og jeg som den første gø hen og hente min frakke og trippe i døren for efter for 3 gang kan kalde på mand og børn. En følelse af “nu skal vi bare hjem”. Men det jeg også føler nu, hvor jeg er blevet bevidst om min sensitivitet,er, at jeg ikke har taget højde forude små tilbagetrækningspriser insinuant samvær. Kan huske jeg altid har lusket mig ud på toilettet, og faktisk taget mig selv nat sidde på wcet uden egentlig at skulle tisse. Men uden at mærke behovet. Uden at være bevidst om mit behov. Nu fornemmer jeg det tydeligt. Synes også jeg efter nogle timer, hvis jeg ikke har fået trukket mig og været lidt alene at ku få en smule hurtig puls/lettere hjertebanken. Ved ikke om det er “normalt”?

  Svar
  • Lotte Skøt Petersen
   12. august 2014 at 11:03 (7 år ago)

   Kære Pernille
   Tak for dine beskrivelse af din oplevelse af at være til sociale arrangemnter. Kan virkelig genkende det.
   Tænker absolut ikke at det er en unormalt reaktion for en særlig sensitiv person. Tvært i mod. Det er et ganske normalt udtryk for et sundt behov for at trække sig tilbage.
   Dejligt at du i dag er så opmærksom på de signaler din krop sender dig. Det lyder rigtig godt.
   Tak for din kommentar;-)
   Kærlig hilsen
   Lotte

   Svar

Leave a Reply

Pin It on Pinterest

Ved at anvende dette site, accepterer du brugen af cookies - Læs mere om cookies OK

Information om cookies

Hvad er en cookie?

Hvad er en cookie?

En cookie er en lille datafil websites gemmer på din computer, for at de kan genkende computeren næste gang du besøger websitet. En cookie er passiv fil og kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer.

Cookies benyttes ikke til at lagre personlig data. I tilfælde hvor systemet har behov for at lagre personlig data, bliver det lagret på serveren, og kan derfor ikke tilgås af andre websider.

Fravalg af cookies

Hvis du ikke ønkser, at websites skal kunne benytte cookies, kan du bede din browser om at blokere for dem. Hvis du beder din browser blokere for cookies, vil du ikke blive registreret når du besøger denne eller andre websites. Du skal dog være opmærksom på, at mange funktioner på et website er afhængige af cookies. Blokerer du dem kan du derfor risikere, at websites holder op med at fungere efter hensigten.

Spørgsmål

Har du spørgsmål omkring sitets brug af cookies, er du velkommen til at tage kontakt med sitets ejer. Kontaktinformationer finder du på websitet.

Hvilke cookies bruges på dette site?

Funktioner på sitet

For at visse dele og funktioner på sitet kan fungere, benyttes cookies - f.eks. til at gemme indstillinger, valg eller lignende.

Statistik

For at vide hvor mange der besøger siden og for at kunne forbedre brugeroplevelsen, benyttes cookies for at følge besøgendes adfærd. Al data indsamles anonymt af 3. part.

Fravælg cookies

Fravælg cookies

Hvordan du fravælger cookies afhænger af, hvilken browser du benytter. Her finder du fremgangsmåden til de mest almindelige browsere: